Zaprešić, 02. srpnja 2020. godine


Poštovani roditelji,

ukoliko ste u mogućnosti ispunite kratku anketu s poveznice. Time ćemo pomoći istraživanju profesorice s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu!

Unaprijed zahvaljujem na odazivu!

Ravnateljica, Gordana Anna Hübl, mag.praesc.educ.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScdhfmJjxlaiQjsOdgr94NuA4ddKGZrmI5X1HQhKgXvSR_S0w/viewform

 

 

 

Zaprešić, 30. lipnja 2020. godine

OBAVIJEST RODITELJIMA!

ZBOG LJETNE ORGANIZACIJE RADA PODRUČNI OBJEKT PIONIR BIT ĆE ZATVOREN OD 27. SRPNJA 2020. GODINE DO 28. KOLOVOZA 2020. GODINE.

POVRATAK DJECE I ODGOJITELJA U PROSTOR NA TRGU MLADOSTI 9 PLANIRAN JE ZA PONEDJELJAK 31. KOLOVOZA 2020. GODINE.

U SLUČAJU NOVIH POSEBNIH OKOLNOSTI MOGUĆE SU IZMJENE OVE ODLUKE.

Ravnateljica, Gordana Anna Hübl, mag.praesc.educ.

 

 

 

Zaprešić,  27. 05. 2020. godine

Obavijest roditeljima o organizaciji rada DV Maslačak s  01. 06. 2020. godine

Od ponedjeljka 01. lipnja 2020. godine počinju s radom sve odgojno obrazovne skupine u centralnom objektu u Hrvatske mladeži 4 i u područnom objektu Pionir na Trgu mladosti 9.

Molim roditelje da prije dolaska u vrtić izmjere svoju i djetetovu tjelesnu temperaturu. U slučaju povišene temperature roditelj ne može dovesti dijete u vrtić. Pri ulasku u vrtić obavezno je držati se uputa koje će Vam dati zaposlenici.

Dobro nam došli ponovno u vrtić!

Ravnateljica , Gordana Anna Hübl, mag. praesc. educ.

 

OBAVIJEST ZA RODITELJE

-upisi u prvi razred osnovne škole-

Osnovna škola Antuna Augustinčića će vršiti predbilježbe za upis u 1. razred u razdoblju od 25. do 29. svibnja 2020. godine u terminima:

 

25. 5. i 27. 5. (ponedjeljak i srijeda) – od 13,00 do 16,00 sati na broj centrale 01/3310 161 te broj 6 za logopedinju Sanju Laljak

26. 5., 28. 5. i 29. 5. (utorak, četvrtak i petak) – od 9,00 do 12,00 sati na broj centrale 01/3310 161 te broj 3 za pedagoginju Ivanu Došen

 

Molimo roditelje da u navedenim terminima nazovu pedagoginju ili logopedinju i dogovore termin utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta radi upisa u osnovnu školu.

 

 

 

 

21. 05. 2020. god.

 

OBAVIJEST RODITELJIMA!

Od 25. svibnja 2020. godine otvoren je za dolazak djece  samo centralni objekt u Hrvatske mladeži 4. Roditelji ne ulaze u vrtić, već djecu dočekuju odgojitelji na ulazu u vrtić. U slučaju drugačijih i posebnih potreba djece postupat će se fleksibilno.

Područni objekt Pionir na Trgu mladosti 9 je zatvoren do daljnjega.

 

Ravnateljica, Gordana Anna Hübl. mag. praesc. educ.

 

 

UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE COVID-19
VEZANO ZA RAD PREDŠKOLSKIH USTANOVA I RAZREDNU NASTAVU OD 1. DO 4. RAZREDA
TE POSEBNE RAZREDNE ODJELE I RAD S DJECOM S TEŠKOĆAMA
KOJA IMAJU POMOĆNIKA U NASTAVI

Više u prilogu....

 

UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE COVID-19
VEZANO ZA RAD PREDŠKOLSKIH USTANOVA ZA RODITELJE

Više u prilogu....

 

EDUKATIVNI LETAK - Poticanje ranog čitanja

Više u prilogu....


OBAVIJEST O POČETKU RADA VRTIĆA

Više u prilogu....

IZJAVA RODITELJA

Više u prilogu....


UPUTE ZA RODITELJE PRILIKOM DOVOĐENJA DJECE

Više u prilogu....

ODREDNICE IZ UPUTA HZJZ

Više u prilogu....

 

UPUTE HZJZ ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE COVID-19

Više u prilogu....

Odluka o privremenom oslobođenju od obveze plaćanja usluga dječjih vrtića, obrta za obavljanje djelatnosti dadilje i programa produženog boravka u osnovnim školama                                  (Gradsko vijeće Grada Zaprešića od 16.4.2020. god.)

Više u prilogu....

Car Edgar u sretnoj šumi - Nada Zidar Bogadi

Više u prilogu....

Car Edgar u svijetu energije - Mirela Holy

Više u prilogu....

Car Edgar i razvrstavanje otpada - Milan Zagorac

Više u prilogu....

Car Edgar i mačji koncert na bijeloj kanti - Mirjana Klement

Više u prilogu....

Car Edgar i priča o čistoj vodi - Marija  Gračaković

Više u prilogu....

Pismo iz Zelengrada - Nevenka Videk

Više u prilogu....

Što znači biti zelen

Više u prilogu....

Dan planeta zemlje

Više u prilogu....

Mala knjiga o zemlji

Više u prilogu....


Kako je šuma dobila most

Više u prilogu....

Obavijest roditeljima o plaćanju vrtića!

 

02. travnja 2020. godine

 

Obavijest roditeljima o plaćanju vrtića!

Uplatnice za mjesec ožujak 2020. godine stići će poštom  na vašu adresu.

Iznos uplate roditelja za redovni program usklađen je s odlukom gradonačelnika od 25. ožujka 2020. godine.

Posebni program ranog učenja engleskog jezika do daljnjega se ne naplaćuje.

Sve ostale informacije pratite putem javnih objava uprave Grada Zaprešića.

 

Ravnateljica, Gordana Anna Hübl, mag. praesc. educ.


OBAVIJEST RODITELJIMA O RADU DJEČJEG VRTIĆA!

 

Obavještavaju se roditelji djece polaznika dječjeg vrtića Maslačak da se sukladno Odluci o izmjeni Odluke o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave donesene na sjednici Vlade RH 19. ožujka 2020. u razdoblju od 19. ožujka do 19. travnja 2020. godine neće provoditi programi ranog i predškolskog odgoja zbog posebnih sigurnosnih mjera uzrokovanih virusom COVID- 19.

Odluka je gradonačelnika Grada Zaprešića da se od ponedjeljka 30. 03. 2020. godine Dječji vrtić Maslačak zatvara do daljnjega, a dežurstvo i prihvat djece bit će organiziran u drugom gradskom Dječjem vrtiću Vrtuljak, Mokrička 59.

Roditelji koji nemaju mogućnost ostati kod kuće ili na drugi način zbrinuti djecu bilo bi poželjno da dolazak u vrtić najave na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript i ostave svoj kontakt kako bi izmijenili sve potrebne informacije.

Zahvaljujem  što ste uvažili preporuke Stožera civilne zaštite i ostali doma.  Vjerujem da ćete i dalje poštivati preporuke.

Preporuka je da se djeca ne dovode u vrtić. Dežurstvo je organizirano samo i isključivo za roditelje koji nisu u mogućnosti osigurati drugi oblik zbrinjavanja.

Ukoliko biste doveli dijete primopredaja s dežurnim odgojiteljem iz našeg vrtića vršit će se na ulaznim vratima po utvrđenim protokolima.

Ukoliko se netko od ukućana nalazi u samoizolaciji, djeca ne smiju dolaziti u vrtić.

 

Ravnateljica, Gordana Anna Hübl, mag. praesc. educ.

Zaprešić, 26.03.2020. godine

 

Odluku o izmjeni Odluke o privremenom prestanku rada Gradskih djedjih vrti6a
u razdoblju od 16. do27. oiujka 2020. godine

Više u prilogu....

 

UNICEF: KAKO RAZGOVARATI S DJETETOM O PANDEMIJI NOVOG KORONAVIRUSA

Lako se osjetiti preplavljenim svime što trenutačno čujete i čitate o bolesti koronavirusa (COVID-19). Također je razumljivo ako se i vaša djeca mogu osjećati zabrinutost. Djeca će možda teško shvatiti što vide na internetu ili na televiziji, ili čuju od drugih ljudi, tako da mogu biti tjeskobni, žalosni ili pod stresom. Otvoren razgovor s vašom djecom može im pomoći da razumiju situaciju pa čak i daju pozitivan doprinos za druge.

Više u prilogu....

 

Poštovani roditelji

Vrtić Maslačak i Videk provode projekt Hrvatskog Crvenog križa Odgoj za humanost od malih nogu i Sigurne škole i vrtići. Program je usmjeren na jačanje zajednice u kriznim situacijama. Nismo znali da će nam znanja koja smo dobili kroz edukaciju i zaštitna ponašanja kojima smo učili našu djecu tako brzo zatrebati. Ukoliko ste primijetili da dijete zna gdje se treba skloniti u tijeku potresa i da ima razvijene higijenske navike to je rezultat programa na kojem smo intenzivno radili zadnje dvije godine.

Više u prilogu....

 

DOWN SINDROM

 

Downov sindrom je oblik sindroma koji se javlja kao posljedica anomalije kromosoma 21. U oko 95% slučajeva postoji cijeli dodatni kromosom 21 (trisomija 21). Pokazatelji Downova sindroma su specifičan izgled lica i intelektualne teškoće, pojavljivanje šestog prsta (šestoprstost), općenito je donja usna malena pa jezik ne može stati. Opisao ga je prvi put John Langdon Down 1866. godine i po njemu je dobio ime. Godine 1957. ustanovljeno je da je najčešći uzrok ovog sindroma trisomija. Osim intelektualnih teškoća DS uzrokuje niz zdravsvenih i funkcionalnih teškoća kao što su teškoće: hranjenja, disanja, oštećenje sluha, problem auditivne memorije, teškoće vizualne percepcije.

Više u prilogu....

OBAVIJEST ZA RODITELJE

Zaprešić, 16. 03. 2020. godine

 

OBAVIJEST RODITELJIMA!

Od utorka 17. 03. 2020. godine do 27. 03. 2020. godine područni objekt Pionir na Trgu mladosti 9 je zatvoren. Trenutno je organizirano dežurstvo za prijem djece u centralnom objektu u ulici  Hrvatske mladeži 4 u Zaprešiću.  Sve daljnje informacije pratite na našoj web stranici i putem medija.

Molim Vas da se držimo uputa Stožera civilne zaštite i nadležnih institucija.

 

Ravnateljica, Gordana Anna Hübl, mag.praesc.educ.

 

Odluku o privremenom prestanku rada Gradskih dječjih vrtića
u razdoblju od 16. do 27. ožujka 2020. godine


1. Ovom odlukom privremeno će biti obustavljen rad u objektima dječjih vrtića Maslačak i Vrtuljak u razdoblju od 16. do 27. ožujka 2020. godine zbog poduzimanja mjera zaštite od širenja COVID-19 virusa.

2. Dječji vrtići će osigurati prihvat i boravak djece koju roditelji nisu u mogućnosti zbrinuti tijekom navedenog razdoblja.

3. Također, preporučuje se svim dječjim vrtićima drugih osnivača i obrtima za obavljanje djelatnosti dadilje na području Grada Zaprešića da privremeno prestanu s radom u navedenom periodu.

4. Roditelji djece koja u navedenom razdoblju neće polaziti dječje vrtiće, neovisno o tome radi li se o djeci koja pohađaju Gradske vrtiće ili o djeci s prebivalištem na području Grada Zaprešića koja koriste programe dječjih vrtića drugih osnivača i obrta za obavljanje djelatnosti dadilje na području Grada Zaprešića, biti će oslobođeni plaćanja usluga vrtića / obrta sukladno broju dana izostanka djeteta jer će se cijene usluga podmiriti iz Gradskog proračuna.

5. S obzirom da se ova Odluka donosi kao jedna od mjera zaštite od širenja COVID-19 virusa, mole se roditelji da ne šalju djecu u vrtić / obrt, osim ako je to doista nužno.

Više u prilogu....

OBAVIJEST ZA RODITELJE!

Nakon održanog sastanka s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izvijestio je javnost da se od ponedjeljka na dva tjedna obustavlja nastava u osnovnim i srednjim školama te ustanovama visokog obrazovanja, a isto se odnosi i na dječje vrtiće.

Ipak, roditelji koji nemaju mogućnost ostati kod kuće ili na drugi način zbrinuti djecu, moći će ih odvesti u školu ili vrtić, jer će nastavnici i odgojitelji organizirati prihvat i boravak.

U skladu s navedenim, isto će se primijeniti i u školama i vrtićima na području Grada Zaprešića, a s obzirom na novonastalu situaciju, gradonačelnik Željko Turk donio je odluku da će za djecu, koja u naredna dva tjedna neće biti u vrtićima, troškovi biti podmireni iz gradskog proračuna, odnosno, da će se umanjiti mjesečni iznos kojeg plaćaju roditelji za smještaj djece.

Još jednom podsjećamo da u našem gradu zasad nema zabilježenih slučajeva zaraze i naglašavamo da odgovorno ponašanje i samodisciplina svih nas utječu na brzinu širenja virusa, odnosno sprječavanja njegove pojave uopće, a pritom apeliramo na sve građane da zadrže smirenost.

Također, molimo da se pažljivo prate upute stručnjaka i pridržava ranije upućenih preporuka nacionalnog, županijskog i gradskog Stožera civilne zaštite koji poduzimaju sve mjere kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi.

 

Dječji vrtić Maslačak postupit će u skladu s odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite!

Zaprešić, 13. 03. 2020. god.                                    Ravnateljica, Gordana Anna Hübl, mag.praesc.educ.

 

 

 

Poštovani roditelji!


Vezano uz aktualnu epidemiološku situaciju u kontaktu smo s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom znanosti i obrazovanja od kojih dobivamo preporuke postupanja u odgojno-obrazovnim ustanovama, a također pratimo njihove web stranice na kojima se svakodnevno objavljuju ažurirani podaci vezano uz coronavirus, kao i mjere prevencije.
Prema preporuci HZJZ molimo roditelje koji su boravili u Kini, Hong Kongu, Japanu, Iranu, Singapuru, Južnoj Koreji, te talijanskim pokrajinama Lombardija, Veneto, Emilia, Romagna i Piedmont da nikako ne smiju ući u odgojno-obrazovnu ustanovu već se odmah trebaju javiti svom izabranom liječniku.
U vrtiću se provode pojačane mjere opće zaštite od zaraznih bolesti:
- u svim sanitarnim prostorima osigurana je topla tekuća voda, sapun i papirnati jednokratni ručnici,
- pojačana je dezinfekcija prostora, opreme, radnih površina, sanitarnih prostora, kvaka i igračaka,
- pojačano je prozračivanje prostora,
- djecu se potiče na češće pranje ruku, kihanje i kašljanje u maramicu ili lakat i dr.,
- potiče se duži boravak na zraku.
U Zaprešiću, 27.02.2020.
Ravnateljica:
Gordana Anna Hübl, mag.praesc.educ

Više u prilogu....

OBAVIJEST RODITELJIMA

01. siječnja 2020. godine odlukom Gradskog vijeća Grada Zaprešića osnivačka prava nad objektima u Brdovcu, Prigorju Brdovečkom i Laduču prenesena su na Općinu Brdovec. Općina Brdovec osnovala je svoju zasebnu predškolsku ustanovu Dječji vrtić Videk sa svojom upravom.

Dječji vrtić Maslačak djeluje na dvije lokacije: centralni objekt Hrvatske mladeži 4 s deset odgojno obrazovnih skupina i područni objekt Pionir na Trgu mladosti 9 s četiri skupine. U vrtić je upisano ukupno 310 djece. Stručni suradnici (pedagoginja, psihologinja, logopedinja) i zdravstvena voditeljica zaposlenici su Dječjeg vrtića Maslačak u Zaprešiću i novoosnovanog Dječjeg vrtića Videk u Brdovcu u radnom odnosu na pola radnog vremena u svakom od vrtića. Defektologinja i dalje radi u oba vrtića Grada Zaprešića (DV Maslačak i DV Vrtuljak).

 

ROLICA - ŠKOLA ROLANJA

Rolanje je sport koji skladno razvija motoričke sposobnosti s naglaskom na ravnotežu i koordinaciju i upravo je zbog toga idealan izbor za djecu predškolske dobi. Osim toga, rolanje je vrlo zabavno, popularno i zdravo.

U tjednu od 14. – 18. listopada 2019. u to se uvjerilo 55 djece Dječjeg vrtića Maslačak.

Više u prilogu....

 

KONVENCIJA O PRAVIMA DJETETA

 

20. studenoga 1989. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je Konvenciju o pravima djeteta, međunarodni dokument kojim se priznaju prava djece u cijelome svijetu. Konvenciju je potpisalo 196 država, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području ljudskih prava u povijesti.

Vlada Republike Hrvatske donijela je posebnu odluku kojom se na temelju notifikacije o sukcesiji od bivše države Hrvatska smatra strankom Konvencije o pravima djeteta od dana osamostaljenja, 8. listopada 1991. godine.

 

Više u prilogu....

 

 

ZAHVALA RODITELJIMA !

 

Poštovani roditelji, zahvaljujemo na odazivu za humanitarnu akciju našeg vrtića za Specijalnu bolnicu za dječje bolesti u Bistri. Sve Vaše priloge dostavili smo u skladište bolnice. U subotu 16. 11. 2019. godine prigodnom predstavom i poklonima razveselili smo djecu i zaposlenike.

Najljepša Vam hvala na suradnji i velikodušnosti. Bilo je posebno iskustvo vidjeti sretna lica dječice.

 

Zaprešić, 18. 11. 2019. godine

 

Ravnateljica, Gordana Anna Hűbl, mag.praesc.educ.

 

Prilog PDF.....

 

 

GOVOR I MEDIJI

 

Govorom ljudi izražavaju svoje misli, emocije i htijenja.  Izražavaju  se   riječima  i rečenicama,  ali i emocionalnim tonom govora.  U komunikaciji govor postaje i sredstvo izražavanja i djelovanja.  Dječji se jezik razvija zahvaljujući genima, sposobnostima mišljenja, želji za komunikacijom, poticajima okoline. Prve tri godine života najintenzivnije su za jezično-govorni razvoj djeteta. U intelektualno poticajnoj i emocionalno zdravoj sredini  dijete će uspješno razvijati svoje potencijale....

Više u prilogu....

 

 

 

OBAVIJEST RODITELJIMA!

Područni vrtić Januševec u petak 08.11.2019. godine ponovno je otvoren za djecu i roditelje.

Hvala na razumijevanju!

Ravnateljica.

 

JESENSKA SVEČANOST U VRTIĆU MASLAČAK U ZAPREŠIĆU

(15.10.2019.)

Dragi roditelji,

Zahvaljujemo što ste se odazvali pozivu na Jesensku svečanost kojom smo ujedno obilježavali Dane zahvalnosti za plodove zemlje. Nadamo se da ste se svi dobro zabavili i da će vas ovo fotografije na to podsjetiti.

Slike u prilogu....

________________________________________________________________________________________________

 

 

Druženje roditelja djece i odgojitelja na dvorištu vrtića Maslačak u Januševcu

(održano 15.10.2019.)

Dragi roditelji!

Zahvaljujemo na velikom odazivu, dobroj volji i veselom druženju. Hvala i na finim i raznovrsnim delicijama. Nadamo se da ste se lijepo zabavili.

S veseljem vas očekujemo na slijedećem druženu.

 

Slike u prilogu....

 

 

________________________________________________________________________________________________

Dječji vrtić Maslačak - Brdovec (Pavla Beluhana 2b)

 

 

________________________________________________________________________________________________

 

Dječji vrtić Maslačak -
Prigorje Brdovečko (Šumska 1a)

 

 

________________________________________________________________________________________________

 

________________________________________________________________________________________________

 

POZIV RODITELJMA I STANOVNICIMA BRDOVCA

Pozivamo vas da u petak, 31. svibnja 2019. od 16,00 do 17,00 sati dođete na dvorište vrtića Maslačak (Pavla Beluhana 2 b, Brdovec) na igru, druženje i radionice za djecu i roditelje. Istovremeno ćete moći sudjelovati u humanitarnoj akciji UNICEFA pod nazivom „Škola za Afriku“, a koju će provoditi odgojne skupine Žabice i Medvjedići. Kupnjom prikupljenih igračaka, odjeće, slikovnica, knjiga, nakita … donirate novac koji će biti uplaćen na račun UNICEFA za pomoć u izgradnji škola.

 

 

DJEČJI VRTIĆ MASLAČAK - LADUČ


Dječji vrtić Maslačak je otvorio svoja nova vrata. U sklopu područne škole u Laduču ( OŠ I.B. Mažuranić) uređen je prostor za dvije odgojne skupine. Tako su od 1. ožujka 2019. godine riješeni svi zahtjevi koji su podneseni za upis djece u Dječji vrtić Maslačak na području općine Brdovec. Preuređenjem dijela područne škole u Laduču u prostore za predškolski odgoj i obrazovanje, škola je spašena od propadanja, a vrtić i Općina našli su rješenje za manjak prostora za upis djece. Zapadni je dio općine dobio prvu ustanovu za predškolski odgoj i obrazovanje. Uređenje i opremanje prostora za vrtić osigurala je svojim financijskim sredstvima Općina Brdovec.

 

Slike u prilogu....

 

 

FAŠNIK U VRTIĆU I OKO VRTIĆA

 

Na fašnik je  u vrtiću uvijek veselo. Tako je bilo i ove godine. Osmi zabave i plesa u vrtiću vesele povorke prenijele su dio veselja  gradskoj upravi u Zaprešiću  i općinskoj upravu u Brdovcu.  Grad Zaprešić posjetila je grupa Zvjezdice, a općinu Brdovec  grupa Jaglaci. Na Dječjem fašniku  u Zaprešiću 2019. predstavilo se pet grupa. Šafrani iz Januševc  prerušili su se u kauboje, Medvjedići iz Brdovca su bili životinje i ljude iz Afrike, iz područnog objekta na terminalu došla je grupa Die Sterne  u dindrlicama i lederhozama, te grupa Pčelice prerušena u zube i zubare, iz centralnog objekta u Zaprešiću na fašniku se predstavila grupa jabučice prerušena u jabuke.  Čestitamo  svim roditeljima, odgojiteljima i djeci na kreativnim rješenjima  maski i scenskog nastupa. Hvala svima na uloženom trudu i veselju koje su oko sebe širili.

 

Slike u prilogu....


 

RODITELJI – ZNALCI, U PROMETU SIGURNI MALCI

 

( VAŽNOST PROMETNOG ODGOJA U PREDŠKOLSKOJ DOBI )

Zbog čega djeca traže posebnu pozornost u prometu?

DIJETE:

  • Zbog svoje visine ima sužen vidokrug i teže je uočljivo drugim sudionicima u prometu
  • Ima ograničeno vidno polje
  • Nepredvidljivo je i teško usmjerava pozornost na zbivanja u prometu
  • Nije svjesno opasnosti

 

Dječja sposobnost prosuđivanja, predviđanja i odlučivanja je nedovoljno razvijena da bi moglo shvatiti opasnosti u prometu i adekvatno reagirati u određenoj situaciji. Dijete nema dovoljno znanja, iskustva i opreza u kretanju ulicom, a radoznalost i zaigranost mogu ih dovesti u opasne situacije. Teško se koncentrira i samo trenutak nepažnje može dovesti do nesreće. Nepredvidljivo je pa su stoga moguće iznenadne akcije i reakcije. Većina nesreća u kojima sudjeluju djeca uzrokovana su „izlijetanjem“ djeteta na cestu, pri čemu vozač ne može pravodobno zaustaviti vozilo.

Dijete nije svjesno opasnosti i stoga predškolsko dijete nikad ne smije biti bez nadzora izvan kuće.

 

Od roditelja se očekuje da…..

ü Drže vrata stana ili vrta zatvorenima kako malo dijete ne bi bez nadzora izašlo na ulicu

ü Djeci sve do polaska u školu omoguće igru samo na zaštićenim površinama ( dvorišta, parkovi, vrtovi i igrališta)

ü Drže predškolsko dijete za ruku prigodom šetnje ulicom kojom prometuju automobili

ü Dijete uvijek vode s unutarnje strane pločnika

ü Razgovaraju s djetetom o prometu i ukažu mu na potencijalne opasnosti koje mu od njega prijete

ü Ukažu na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu – budu uzoran model ponašanja u prometu

ü Objasne djetetu svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti, te ulogu prometnog policajca

ü Vježbaju siguran prijelaz preko ceste

ü Posebnu pozornost posvete sigurnom putu od kuće do škole, ako je dijete prvoškolac, i ukažu mu na sva opasna mjesta na tom putu

ü Isprave dijete u situaciji kada pogriješi, ali i nagradi ako usvoji i primjeni određena prometna pravila

ü Ako se dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, da se pobrinu da dijete bude vidljivo – da na sebi ima svjetliju odjeću, odnosno, odjeću, obuću i školsku torbu sa ugrađenim reflektirajućim tvarima

 

Autosjedalica uvijek i bez iznimke

Katkad nam se čini da je vožnja u automobilu postala djeci pravo mučenje, smješteni u autosjedalici, vezani sigurnosnim pojasom i daleko od mame i tate koji su zaokupljeni vožnjom, našim se malcima vožnja uopće ne sviđa. No zapamtite da alternativa njihovoj sigurnosti ne postoji. ZAKON KAŽE – DJECA U VOZILU MORAJU BITI VEZANA U AUTOSJEDALICI.

Sustavi zaštite koji postoje u vozilu, sigurnosni pojasevi i zračni jastuci, dizajnirani su da pruže zaštitu osobama visine iznad 150 cm i mase veće od 36 kg. Da bi ti isti sustavi bili djelotvorni i za djecu, koja su podložnija ozljedama zbog nerazvijene fizičke građe, treba ih prilagoditi djeci uz pomoć autosjedalice ili posebnih postolja, ovisno o stupnju fizičkog razvoja djeteta. Hrvatski zakon postavlja minimalne uvjete sigurnosti djeteta, a na roditelju i vozaču je odgovornost da je dijete primjereno vezano u vozilu.

Da bi sjedalica pružila optimalnu zaštitu djeteta u sudaru, mora biti atestirana za tu funkciju, te biti primjerena djetetovu tjelesnom razvoju. Većina autosjedalica na hrvatskom tržištu atestirana je u skladu sa regulacijom 44. Ove autosjedalice podijeljene su u grupe po ograničenjima mase djeteta na sljedeći način:

-       Grupa 0 –  za djecu od 0 do 10 kg

-       Grupa 0+ - za djecu od 0 do 13 kg

-       Grupa I   -  za djecu od 9 do 18 kg

-       Grupa II  -  za djecu od 15 do 25 kg

-       Grupa III -  za djecu od 22 do 36 kg

 

Dijete u automobilu

  • Odrasli ne smiju držati dijete u krilu na prednjem sjedalu ili dijeliti s njim sigurnosni pojas
  • Dijete treba okupirati nekom igračkom ili slikovnicom kako ne bi smetalo vozača
  • Kako bi dijete lakše podnijelo dulje putovanje potrebno ga je zabaviti raznim govornim i sličnim igrama
  • Pri izlasku iz automobila nužno je koristiti vrata uz pločnik

 

Ne zaboravite…..

-       Dijete najbolje uči igrajući se. Zato omogućite djetetu igru u kojoj se simuliraju situacije u prometu. Uključite se kao suigrač i potičite igrovne situacije u kojima dijete treba odlučiti kako će riješiti neki problem u igri prometa.

 

Naučite ih da stanu!

Naučite ih da gledaju!

Naučite ih da slušaju!

Poučite ih da je važan oprez u prometu!

AKO SPRIJEČIMO STRADAVANJE I SAMO JEDNOG DJETETA UČINILO SMO MNOGO!

Odgojiteljica Suzana Košutić

 

 

 

 

 

Poštovani !


U sklopu UNICEF-ovog projekta „Škole za Afriku“ organiziramo prodaju dječjih rukotvorina na zaprešićkoj šetnici.

U srijedu, 12. 12. 2018. godine, od 16.00 – 19.00 sati, ugostit će vas djeca grupe Zmajići i njihove odgajateljice.

U četvrtak, 13. 12. 2018. godine, od 16.00 – 19.00 sati, domaćini će biti djeca grupe Jabučice s odgajateljicama.

 

 

Pozivamo vas da se prošećete do našeg štanda i sudjelujete u ovoj humanitarnoj akciji!

 

 

„ZAŠTITA I SIGURNOST DJECE U PROMETU“


 

PROMETNA KULTURA polazište je trajnog smanjivanja stradavanja u prometu cjelokupnog stanovništva, a učinkovitost postiže ranim uključivanjem djece u organizirane i primjerene oblike rada.

PROMETNA PREVENTIVA obuhvaća učenje i osposobljavanje djece za stjecanje:

-       znanja (poznavanje prometnih pravila i propisa)

-       vještina (snalaženje u prometnim situacijama)

-       stavove i vrijednosti (kulturno i odgovorno ponašanje u prometu)

Prema Obiteljskom zakonu, a temeljeno na Konvenciji o pravima djece, svako dijete ima pravo na odrastanje u sigurnom okruženju što je uvjet njegovog zdravog tjelesnog i psihičkog razvoja. Roditelji i odrasle osobe odgovorni su za stvaranje sigurnog okruženja te za poučavanje djeteta kako da skrbi o vlastitoj sigurnosti.

 

Unatoč zakonskoj regulativi i nizu preventivnih i represivnih aktivnosti policije i drugih subjekata, djeca su i dalje, u prometu, nedovoljno zaštićena. Statistike pokazuju da su danas djeca najizloženija stradavanju kada sudjeluju u prometu kao putnici u vozilima u kojima upravljaju njihovi roditelji.

S ciljem prevencije stradavanja djece u prometu želimo ukazati na opasnosti u prometu, koje su obveze roditelja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Obiteljskog zakona i kako djetetu biti uzoran model ponašanja u prometu.

 

plakat (poziv na roditeljski sastanak) u PDF prilogu....

 

 

 

„ŠKOLA ROLANJA“

Kao i prethodne 2 godine, i ove godine smo nastavili tradiciju ŠKOLE ROLANJA u organizaciji Sportskog društva MEDO SPORT. Djeca predškolskih skupina DV Maslačak iz Zaprešića i Brdovca (njih 59) pohađala su školu rolanja od 15. 10- 19. 10. 2018. god.u Sportskom centru“ Kuna“ pored klizališta na Velesajmu. Svi su uspješno prošli obuku, te su  posljednji dan škole rolanja na koji su bili pozvani i roditelji, djeca dobila diplome.

Slike u prilogu....


„Poziv na jesensku svečanost u Zaprešiću 18.10.2018.“

Slike u prilogu....


„Poziv na jesensku svečanost u PO Januševec 17.10.2018.“

Slike u prilogu....

„Zimski dani u Maslačku“

 

Slike u prilogu....

„Zimovanje djece predškolske dobi na Sljemenu od 05.02.2018. do 08.02.2018.“

 

Slike u prilogu....

 


„Sportski susreti Zaprešićkih vrtića“

U srijedu 15. 11. 2017. u Sportskoj dvorani ŠRC Zaprešić, Inter održani su sportski susreti Zaprešićkih vrtića.  Sportske susrete, na kojima  su sudjelovala djeca najstarijih odgojnih grupa, vrtići organiziraju u suradnji s udrugom za predškolski i školski sport „ Zaprešićki kraj“. Uz motoričke vještine djeca su učila i poštivati pravila igre, druge natjecatelje i službene osobe koje su zadužene za provođenje pravila. Djeca su vježbala i samodisciplinu, timski rad i toleranciju. Glavno geslo sportskih susreta je : „Nije važno pobijediti, važno je sudjelovati“.

 

Slike u prilogu....

 

 

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

„Proljeće u Maslačku“


U sklopu projekta i akcijskog istraživanja „Igra djece na vrtićkom dvorištu“  organizirano je druženje djece, roditelja, odgojitelje i drugih djelatnika vrtića.
Cilj projekta je bio oplemeniti naša vrtićka igrališta i igru djece na njima, te potaknuti roditelje da se što više s djecom igraju na otvorenom. Druženje je upriličeno u srijedu, 26.travnja 2017., u dvorištu objekta u ulici Hrvatske mladeži 4, u Zaprešiću. Djeca, roditelji, bake i djedovi, starija braća i sestre, dječji zbor KUD-a Ban Josip Jelačić, odgojitelji i članovi stručnog tima i drugi zaposlenici vrtića družili su se i zabavljali kroz niz sportsko-rekreativnih, umjetničkih i ekoloških aktivnosti. Pred kraj druženja dječji zbor KUD-a B.J.Jelačić predstavio se svojim bogatim i zanimljivim repertuarom, te pozvao roditelje i djecu da im se priključe.
Druženje je završeno pjesmom i plesom, uz želje roditelja i djece da se takav oblik druženja organizira i češće.

 

 

Zahvaljujemo se roditeljima na pregršt dobrih ideja koje su nam dali za uređenje vrtićkog dvorišta.  Posebno se zahvaljujemo svim roditeljima koji su svojim osobnim radom i donacijamapomogli da igralište vrtićapostaje sve ljepše, djeci zanimljivije i poticajnije. Pred nama je još puno rada da bi postigli sliku dvorišta koju smo zamislili, ali nadamo se da smo joj svakim danom bliži.

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

„Poduka plivanja“


Predškolci DV Maslačak  pohađali su poduku plivanja na bazenima ŠRC Mladost u Zagrebu od 10.do 21.travnja 2017.  Iako je program počinjao od ranih jutarnjih sati nikome se nije bio problem rano buditi i svi su veselo dolazili u vrtić. Na kraju programa poduke svi su polaznci dobili diplome.

 


 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

sportsko natjecanje „Lino višebojac“

 


Slike u prilogu....

 


„Zimovanje djece iz DV Maslačak na Sljemenu, veljača 2017.“

 

Slike u prilogu....

„Slon bon ton“


U vrtiću je gostovao Studio Suncokret, na čelu s Duškom Mucalom s lutkarsim mjuziklom „Slon bon ton“. Bilo je veselo i zabavno. Kroz pjesmu i ples djeca su učila kulturno se ophoditi i koristiti uljudbene riječi.

 

Slike u prilogu....

 Vesele igre na snijegu...

 

Roditelji, djeca i odgojitelji dječjeg vrtića Maslačak u Brdovcu  u četvrtak, 19. siječnja 2017. proveli su poslijepodne u veselim igrama na snijegu.

Dokazano je da već 15 minuta dnevno igre na svježem zimskom zraku i snijegu ima višestruko korisno djelovanje na psihofizički razvoj djeteta, te da povećava imunitet, kako djece tako i odraslih. Stoga su odgojitelji i stručni tim vrtića pozvali roditelje da se dobro obuku i pridruže svojoj djeci i odgojiteljima u veselim zimskim igrama. Roditelji su se rado odazvali. Smijeh i veselje odražavao se na svim licima. Tete kuharice pobrinule su se da sve zagriju toplim čajem i kolačima. Uz pozdrave i zahvaljivanje neki roditelji su se od odgojitelja opraštali i pitanjima kao što su:  „Hoćemo li se naći i slijedeći tjedan?“

 

Video u prilogu....

 

Posjetio nas je Sveti Nikola i podijelio nam darove.
Ove godine nije doveo Krampusa vjerojatno zato što smo bili dobri....

 


Slike u prilogu....

 

U organizaciji dječjih vrtića Maslačak i Vrtuljak i Udruge za predškolski i školski sport „Zaprešićki kraj“ održani su sportski susreti zaprešićkih vrtića.

 

Slike u prilogu....

Video u prilogu....

 

 

 

 

Posjetio nas je gradonačelnik, gosp. Željko Turk

 

Tema razgovora bili su uvjeti rada u područnom objektu Trg mladosti 9.

Slike u prilogu....

 

 

 

POZIVNICA ZA 01. LISTOPADA  2016.

 

Više u PDF prilogu......

 

 

 

SURADNJA VRTIĆA I OSNOVNE ŠKOLE PAVAO BELAS U  BRDOVCU

 

 

Dvije susjedne institucije, osim povremenih posjeta u svrhu pripreme djece za prijelaz iz vrtića u školu, ove godine povezuje projekt „Čitajmo djeci“. Djeca viših razreda osnovne škole Pavao Belas dolaze u vrtić Maslačak i čitaju djeci slikovnice i priče koje odaberu uz pomoć svojih profesorica hrvatskog jezika. Brojna su istraživanja pokazala da se djeca kojoj se čita i priča od najranije dobi brže razvijaju, zainteresiranija su za okolinu, brže uče, bolje se snalaze u komunikaciji s drugima, brže razvijaju predčitačke vještine, spremnija su za samostalno čitanje. Čitanje pomaže u stvaranju posebne emocionalne veze između djeteta i osobe koja mu čita.

 

Više u PDF prilogu......

  

 

„Mala škola za veliku školu“

 

Edukativne radionice za roditelje i djecu pod nazivom „Mala škola za veliku školu“ održane su 23.02., 24.02. i 25.02.2016. na tri lokacije: u Centralnom objektu u Zaprešiću te u područnim objektima Brdovec i Januševec. Cilj radionice je bio informirati roditelje o vještinama koje bi dijete trebalo usvojiti prije polaska u prvi razred i predstaviti im neke igre i aktivnosti poticajne za razvoj tih vještina koje mogu provoditi kod kuće. Na radionicama je sudjelovalo ukupno 57 roditelja sa svojom djecom. Roditelji su visoko procijenili korisnost informacija u prezentaciji, iskazali su zadovoljstvo pripremljenošću predavača. Bili  su veoma zadovoljni sudjelovanjem u radionici. Izjavili su kako su dobili  ideje o aktivnostima koje mogu provoditi kod kuće s djetetom kako bi potaknuli razvoj vještina koje će dijete učiniti spremnijim za školu.

100% roditelja bi sudjelovanje na radionici preporučilo drugim roditeljima. Hvala svim roditeljima i djeci na sudjelovanju!

 

Prilog: Mala škola za veliku školu