DARIVANJE JE LJUBAV

Uz blagdan sv. Nikole u ovom kraju vezan je običaj darivanja djece. Prema tradiciji djeca su darivana orasima, jabukama i medom. Danas dobivaju slatkiše, igračke, odjeću i sl. Naše vrijeme više naglašava materijalnu stranu darivanja. Često se zanemaruje ona najvažnija

PAŽNJA I LJUBAV

Ozračje ljubavi koje prati čin darivanja daleko je važnije od sadržaja.

U ovom običaju djeca se susreću i s činom opraštanja. Roditelji, naime, često kažu djeci da će dobiti poklon od Sv. Nikole ako budu dobra. Na kraju ipak sva djeca dobiju darove. Nema podjele na dobre i zločeste. Sva djeca imaju pravo na odrastanje u osjećaju prihvaćenosti i ljubavi, tj. na bezuvjetnu ljubav.

Šiba, koja se u ovim krajevima djeci stavlja uz poklon, je ukrašena te djeluje kao igračka i ne izaziva odbojnost. Simbolički nam pokazuje kako je kazna, koju roditelji ponekad koriste u odgoju djece, ipak znak roditeljske ljubavi i brige.

(PREPORUKA: šibu nikako ne koristiti kao sredstvo discipliniranja!!!

Postoji mnogo znanstvenih dokaza koji ukazuju da je i samo jednom dovoljno da uništi samopoštovanje i nanese trajne štete psihičkom i fizičkom zdravlju čovjeka).

U tom smislu treba shvatiti i pojavu Krampusa.

OPREZNO S KRAMPUSOM !!!

Glumci koji glume Krampusa znaju ponekad pretjerati i suviše preplašiti djecu. Osjetljivija djeca na taj događaj mogu reagirati nesigurnošću i strahom koji može rezultirati čak i noćnim morama.

U činu darivanja nalazimo i elemente igre. Iščekivanje, tajanstvenost, iznenađenje, radovanje, sve to djecu i roditelje uvodi u prostor igre i oplemenjuje odnose u obitelji.

Pripremila: pedagog, Dina Rendulić