PRAVO DJETETA NA ZDRAVLJE

Svako dijete koje boravi u vrtiću ima pravo kvalitetno zadovoljavati svoje potrebe, a vrtiću je obaveza poštivati dječja prava. Jedno od temeljnih dječjih prava je – PRAVO NA ZDRAVLJE.
U DV Maslačak posebna briga se posvećuje zdravstvenoj zaštiti djece. Zadaća vrtića je da prati rast i razvoj svakog djeteta, da djetetu omogući pravilnu prehranu, tjelesnu higijenu, povoljne emocionalne uvjete, higijenu igre i sna, te da mu osigura sigurno okruženje.
Dijete se uči prepoznavati svoje potrebe i načine njihovog zadovoljavanja na optimalan način, osamostaljuje se i uči odgovornim zdravstvenim ponašanjima.


KAKO SE PROVODI ZDRAVSTVENA ZAŠTITA U VRTIĆU


- praćenjem tjelesnog i psihičkog zdravlja
- osiguranjem adekvatne prehrane i praćenja stanja uhranjenosti (mjerenje visine, vaganje)
- mjerama pojačane stimulacije kod blažih odstupanja u razvoju
- sprečavanjem širenja infekcija i nadzorom pobola djece
- nadzorom procijepljenosti djece
- zdravstvenim odgojem djece, roditelja i osoblja
- pružanjem hitne pomoći
- nadzorom nad higijenskim načinom života
- suradnjom vrtića s ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite

NAJČEŠĆI ZDRAVSTVENI PROBLEMI

- povećana izloženost akutnim infekcijama, osobito onim koje se prenose kapljičnim putem (govorom, kašljem, kihanjem)
-otežano emotivno prilagođavanje djece

RAZLOZI IZLOŽENOSTI INFEKCIJAMA

Povećan  rizik od infekcije je uzrokovan nezrelim imunitetom malog djeteta, te relativno velikim brojem djece koji okružuje dijete.

EVIDENCIJA BOLESTI KOD DJECE U VRTIĆU ILI – ZAŠTO TREBAMO ISPRIČNICU NAKON BOLOVANJA
Od prvog dana polaska Vašeg djeteta u vrtić gnjavimo Vas sa kojekakvim zahtjevima, a liječnička potvrda koju tražimo nakon bolovanja Vaše djece, jedan je od zahtjeva koji Vas, sigurni smo, ponekad nervira i ne vidite baš pravu svrhu istog. No,  taj zahtjev nije samo neki naš hir. Donijeti ispričnicu nakon bolovanja zakonska je obaveza. Prema podacima na ispričnici dužni smo u Vrtiću pratiti izostanke djece zbog zdravstvenih razloga, evidentirati ih u osobnu dokumentaciju djeteta, a na kraju godine podatke o razlozima i broju izostanaka prezentirati u službenom izvješću. Cilj je ovog praćenja kontrola epidemiološke situacije u Vrtiću radi poduzimanja pravovremenih mjera za zaštitu zdravlja djece u kolektivu, te suzbijanje širenja infektivnih bolesti.
Za ostvarenje ovog cilja izuzetno nam je važna dobra suradnja s roditeljima, zato i sada apeliramo na Vas:

- ako su djeca bolesna, preporuka je da ostanu kod kuće, osobito ako Vaše dijete pokazuje    jedan ili više sljedećih znakova bolesti:

*Temperatura preko 38°C
*Neuobičajene mrlje ili kožni osipi, osim ako se ne radi o ograničenom osipu   od pelena
*Proljev ili povraćanje jednom ili više puta u jednom danu.                

*Uši, svrab ili znakovi drugih nametničkih bolesti
*Jak kašalj od kojeg dijete pocrveni ili poplavi
*Otežano ili ubrzano disanje
*Konjunktivitis
*Neuobičajeno tamni urin i/ili siva ili bijela stolica                 
*Ukočeni vrat
*Upaljeno grlo ili poteškoće kod gutanja
*Zarazni kožni osipi (vodene kozice,ospice ili dr.)

- za djecu koja se razbole u vrtiću, pozvat ćemo roditelje i zamoliti da ih odvedu kući ili liječniku.Lijekovi, vitamini ili posebna prehrana ne daje se djeci bez pisanih uputa koje je ovlašteni liječnik propisao za određeno dijete.

- informirajte odgajatelje telefonom ako je vaše dijete boluje od : bakterijske upale grla, upale pluća, vodenih kozica, šarlaha, konjuktivitisa, mononukleoze, gripe, trovanja salmonelom ili od neke druge teže infektivne bolesti;

- po povratku nakon bolovanja u vrtić obavezno donesite ispričnicu od liječnika na kojoj mora pisati: ime i prezime djeteta, vrijeme izostanka - datum početka i završetka bolovanja i razlog, odnosno šifra bolesti.

Ako je bolesno dijete u skupini, povećava se rizik pobolijevanja ostale djece, a bolesno dijete iziskuje posebnu njegu, koju mu vrtić tada ne može pružiti.

Zahvaljujemo Vam na suradnji i ovaj put!

Zdravstvena voditeljica