Pred nama je period ljetnih mjeseci i godišnjih odmora, kako odmora roditelja od posla, tako i djece od vrtića. Kao što odrasli odlaze svaki dan na posao, tako je djetetova obaveza ići u vrtić. Tamo djeca prolaze kroz određeni ritam dana, igraju se i kroz igru uče.

Svi trebamo i imamo pravo na godišnji odmor, pa tako i roditelji, djeca i odgojitelji u vrtiću. Zbog toga tijekom ljetnih mjeseci u vrtiću dolazi do reorganizacije rada. Spajaju se skupine, manji je broj djece, djeca se mijenjaju, odgojitelji se mijenjaju.

Godišnji odmor važan je i za roditelje i dijete. Kako vama odgovara odmak od rutine, tako i djetetu. Djeci je najvažnija neophodna roditeljska prisutnost, ljubav i pažnja, koju nitko ne može zamijeniti. Djeca nam poručuju da je godišnji odmor za njih uživanje i opuštanje u obiteljskom okruženju, u slobodi, novitetima…

Opustite se, odmorite i napunite nove baterije. Budite spontani, kreativni, otiđite u prirodu, spavajte duže, zajedno s djetetom pripremajte ručak, odvedite ga u nepoznato, probudite dijete u sebi. Djetinjstvo je jedino razdoblje kada je dozvoljeno biti potpuno svoj.

Dajte priliku i sebi i djetetu da iskoristite predivne dane zajedno. Djeca brzo rastu i vrlo brzo će otići od svojih roditelja kako bi krenuli svojim vlastitim putem. Dani kada dijete ide u vrtić, jedino je vrijeme koje možete prilagoditi sebi, kada ne postoje obaveze, kao npr. u školi gdje ne postoje dani kada možete preskočiti neku obavezu, a ti dani će stići vrlo brzo.

Zato iskoristite svaki mogući slobodan trenutak da svoje vrijeme maksimalno posvetite svome djetetu, i da „ukradete“ djetetovo vrijeme za sebe. Jer godišnji odmor nije samo odlazak na more, već vrijeme provedeno s djetetom na kvalitetan i kreativan način. Pronađite to vrijeme ovo ljeto i priuštite si odmor od svega, jer djeca ne pamte spremanja, čišćenja, kuhanja, pranja već  poljupce, zagrljaje, osmijehe i tople riječi. Ukradite vrijeme ovog ljeta, za svoje dijete i sebe, da ga provedete za duga i divna sjećanja.

Tihana Mufić, mag. praesc. educ.