BORAVAK U JASLICAMA POZITIVNO UTJEČE NA SOCIJALNE PROBLEME U ADOLESCENCIJI

          Mnogi su roditelji zabrinuti zbog toga što im dijete ide u jaslice, međutim novo francusko istraživanje pokazuje da nema razloga za brigu. Među ostalim, otkrili su da su djeca koja idu u jaslice društvenija u odnosu na djecu koja na idu. Iako se ovakvi rezultati mogu očekivati u jaslicama i vrtiću, ono što iznenađuje u ovom istraživanju jest da su se ova djeca bolje ponašala u odnosu na djecu koja su kod kuće s nekim članom obitelji ili dadiljom.

Istraživanje koje je provelo francusko Sveučilište Sorbonne objavljeno je u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health, a pratilo je emocionalni razvoj 1500 djece od rođenja do navršenih osam godina. Tijekom tog vremena roditelji su popunjavali anketu o dječjem ponašanju i mentalnom zdravlju kao i o statusu skrbi prve tri godine života. Pozitivan utjecaj nije bio vidljiv samo tijekom početnih godina kad su djeca pohađala vrtić nego i dugoročno na njihovu razvoju. Naime, ta djeca pokazuju manje problema u ponašanju te socijalnih problema u ranoj adolescenciji.

– Boravak u jaslicama u prvim godinama života može poboljšati ponašanje i kognitivan razvoj djeteta, spriječiti kasnije emotivne poteškoće te promicati socijalno ponašanje – objašnjava dr. Maria Melchior, jedn od autorica istraživanja.

To sigurno ne znači da bi roditelji čije je dijete kod kuće trebali promijeniti strukturu brige o njemu, ali se roditelji čije dijete ide u jaslice mogu osjećati smireno zbog izbora koji su napravili. (ič)

Prema The healthy mummy

IZ: Školske novine, broj 17-18, godište XXII., Zagreb, 11. svibanj 2021.