SAVJETI ZA RODITELJE

Kutić stručnih suradnika

KAKO SE PRIPREMITI ZA BORAVAK NA ZRAKU U ZIMSKOM RAZDOBLJU

Dolazak hladnog vremena neće nas spriječiti od vesele igre u našem vrtićkom dvorištu ili šetnje po zaprešićkim ulicama. Kako bi boravak djece vani u zimskom razdoblju bio što kvalitetniji, važno je da ih za to prikladno pripremimo. Pročitajte više: KAKO SE PRIPREMITI ZA BORAVAK NA ZRAKU U ZIMSKOM RAZDOBLJU ...
Pročitajte više

Blagdani i darivanje?

Prosinac je mjesec koji nerijetko provedemo smišljajući što kome pokloniti pod bor, trčeći po dućanima i zaboravljajući što je u ovo doba godine uistinu bitno. U cijelo to „blagdansko ludilo“ uključena su i djeca koja sa svojim željama i pismima Djedu Božićnjaku često roditelje dovode do još većeg pritiska. Svi ...
Pročitajte više

Kako pripremiti dijete za školu

Poštovani roditelji, na slijedećem linku pripremili smo prezentaciju koja vam može pomoći u pripremi vašeg predškolca za  nadolazeće školske obaveze. Kako pripremiti dijete za školu ...
Pročitajte više

UPITNIK ZA RODITELJE – SPREMNOST DJETETA ZA ŠKOLU

Poštovani roditelji! Pred vama se nalazi upitnik s tvrdnjama koje se odnose na neke razvojne vještine, znanja i sposobnosti koje se najčešće povezuju s pojmom spremnosti za školu. Upitnik - Procjena spremnosti djeteta za školu ...
Pročitajte više

Poremećaj iz spektra autizma

Pročitajte više:  Poremećaj iz spektra autizma ...
Pročitajte više

POLAZAK U VRTIĆ

(Materijal pripremila radna grupa Sekcije predškolskih psihologa)

Odvajanje od osoba koje volimo uvijek je bolno, pogotovo malom djetetu koje još nije imalo puno susreta s ljudima izvan svog doma. Pri polasku u jaslice i vrtić mnoga djeca osjećaju strah zbog odvajanja od roditelja, jedinih osoba koje su do tada o njima brinule. U isto vrijeme javlja se i strah od nepoznatih ljudi. No, iako je djeci teško kad se moraju odvojiti od roditelja, odvajanje je ipak važan i neizostavan dio normalnog procesa odrastanja svakog djeteta.

Čudesan lijek protiv tuge i straha koje mnoga djeca osjećaju kod dolaska u vrtić ne postoji, no mnogo se toga može učiniti kako bi prijelaz od kuće do vrtića bio manje stresan.

Imajte na umu:

Djeci do tri godine – važna je odrasla osoba (odgajateljica).

 

Četverogodišnjacima – važne su igračke i igranje s njima.

 

Petogodišnjacima i starijoj djeci – važni su

Kako bi djetetu prilagodba prošla što brže i bezbolnije:

PRIPREMITE SE NA VRTIĆ
•    Saznajte o vrtiću sve što vas zanima.
•    Posjetite vrtić (uz najavu!).
•    Donesite odluku i kad ste vi odlučili (što ste vi sigurniji, bit će i vaše dijete!) – započnite pripremati dijete.

PRIPREMITE DIJETE NA VRTIĆ
•    Recite djetetu da ste odlučili upisati ga u vrtić.

Znajte:

UKOLIKO JE RODITELJ UZNEMIREN I UPLAŠEN ZBOG ODVAJANJA, BIT ĆE I DIJETE.
•    Nikad ne prijetite djetetu vrtićem „U vrtiću ćeš moraš slušati“, „U vrtiću ćeš morati sve pojesti!“ i sl. jer tako dijete odbijate od vrtića.
•    Ne uvodite veće promjene u djetetov način života prije polaska u vrtić (odvikavanje od bočice, pelena i sl.) jer je polazak u vrtić značajna promjena koju dijete mora prihvatiti.
•    Zajedno s djetetom pripremite „torbicu“ za vrtić.
•    Zajedno s djetetom dođite na razgovor s jednim od članova stručnog tima. Razgovarat ćete o djetetovom zdravlju, razvoju, navikama, potrebama …).

Sve ovo može olakšati iščekivanja polaska u vrtić!


A KAD DIJETE KRENE U VRTIĆ …

•    Prvi ga dan dovedite Vi – roditelji, a ne baka, dadilja ili susjeda.
•    Prvi dan (a može i koji dan više) proboravite s djetetom u skupini (ne zaboravite papuče!).
•    Postupno produžujte djetetov boravak u vrtiću.
•    Objasnite djetetu gdje ćete biti i što ćete raditi dok je ono u vrtiću. Nikako ne govorite „brzo se vraćam!“, a onda vas nema cijeli dan.
•    Oprostite se s djetetom kad ga ostavljate u vrtiću i recite mu „vratit ću se po tebe“.
•    Ne napuštajte dijete naglo, bježeći. Kad odlazite pobrinite se da vaše dijete zna da odlazite – to je nešto na čemu dijete gradi svoje povjerenje u vas.
•    Ne produžujte opraštanje beskonačno, jer to uznemiruje dijete. Pri odvajanju od djeteta ostanite smireni, strpljivi, nježni, ali i odlučni. Svakodnevni rituali djeci olakšavaju rastanak – npr. zagrlite dijete, dajte mu pusu i mahnite – svaki dan to činite na isti način.
•    Dopustite djetetu da u vrtić ponese omiljenu igračku ili predmet (kao vezu s obitelji i kućom) – koji će smanjiti osjećaj samoće i nesigurnosti.
•    Dolazite po dijete u dogovoreno vrijeme.
•    Budite točni kada dolazite po dijete. Vašim kašnjenjem dijete postaje nesigurno, nestrpljivo i nepovjerljivo.

NAJČEŠĆA PONAŠANJA U PRILAGODBI

•    Neka su djeca sklonija reakcijama na fiziološkom planu (odbijanje hrane, odbijanje spavanja, probane smetnje, često pobolijevanje). Neka su djeca sklonija reakcijama u ponašanju (plač, agresivnost, povučenost …). Jedna od mogućih reakcija je i regresija u ponašanju – što znači da će se kod djeteta pojaviti oni oblici ponašanja koji su karakteristični za raniju, već savladanu fazu razvoja, npr. dijete ponovo počne mokriti, sisati prst, puzati – iako je već hodalo, tražiti dudu …
Regresije se obično javljaju u onom ponašanju koje dijete upravo intenzivno usvaja ili usavršava i koje još nije stabilno – pa tako u prilagodbi dijete nema dovoljno energije za istodobno usavršavanje nekog novog ponašanja.

 

Sve ove promjene u ponašanju prolaznog su karaktera. Nestat će kad se dijete prilagodi novom prostoru, djeci, odraslima, novom načinu života i novim pravilima.

•    Pokažite djetetu prihvaćanje i razumijevanje njegovih osjećaja.
•    Nemojte nikad ismijavati dijete zbog plača ili straha od odvajanja. Normalno je da se vaše dijete rastuži i rasplače kad odete.
•    Nemojte podmićivati dijete (slatkiši, igračke…) kako ne bi pokazivalo tugu ili strah.
•    Vodite dijete u vrtić koliko god je to moguće redovito, pogotovo u vrijeme prilagodbe. Nakon stanke od vrtića, dijete će prilagodbu morati proći ispočetka.
•    Recite odgojiteljicama sve što smatrate važnim (o navikama djeteta, kako ga tješite, što voli, a što ne i sl.). upozorite odgojitelja ukoliko se nešto zbiva u djetetovu životi, a što može utjecati na njegovo ponašanje.
•    Naoružajte se ljubavlju i strpljenjem! Svoj strah od odvajanja i od novih situacija djeca izražavaju na razne načine i u vrtiću, ali i kod kuće. To su normalne reakcije i sve će to proći!
•    Kako bi faza prilagodbe što brže i što bezbolnije prošla najviše im trebaju vaša pažnja, vaše strpljenje i ljubav.
•    Važno je ostvariti dobar kontakt s odgajateljima, jer oni postaju važne osobe u životu djeteta i dijete će biti smirenije i osjećat će se sigurnije ako vidi kako njegovi roditelji razgovaraju s odgajateljima ljubazno i s povjerenjem.
•    U slučaju potrebe obratite se stručnom timu vrtića.

PRAVO DJETETA NA ZDRAVLJE

Svako dijete koje boravi u vrtiću ima pravo kvalitetno zadovoljavati svoje potrebe, a vrtiću je obaveza poštivati dječja prava. Jedno od temeljnih dječjih prava je – PRAVO NA ZDRAVLJE.
U DV Maslačak posebna briga se posvećuje zdravstvenoj zaštiti djece. Zadaća vrtića je da prati rast i razvoj svakog djeteta, da djetetu omogući pravilnu prehranu, tjelesnu higijenu, povoljne emocionalne uvjete, higijenu igre i sna, te da mu osigura sigurno okruženje.
Dijete se uči prepoznavati svoje potrebe i načine njihovog zadovoljavanja na optimalan način, osamostaljuje se i uči odgovornim zdravstvenim ponašanjima.

KAKO SE PROVODI ZDRAVSTVENA ZAŠTITA U VRTIĆU

– praćenjem tjelesnog i psihičkog zdravlja
– osiguranjem adekvatne prehrane i praćenja stanja uhranjenosti (mjerenje visine, vaganje)
– mjerama pojačane stimulacije kod blažih odstupanja u razvoju
– sprečavanjem širenja infekcija i nadzorom pobola djece
– nadzorom procijepljenosti djece
– zdravstvenim odgojem djece, roditelja i osoblja
– pružanjem hitne pomoći
– nadzorom nad higijenskim načinom života
– suradnjom vrtića s ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite

NAJČEŠĆI ZDRAVSTVENI PROBLEMI

– povećana izloženost akutnim infekcijama, osobito onim koje se prenose kapljičnim putem (govorom, kašljem, kihanjem)
-otežano emotivno prilagođavanje djece

RAZLOZI IZLOŽENOSTI INFEKCIJAMA

Povećan  rizik od infekcije je uzrokovan nezrelim imunitetom malog djeteta, te relativno velikim brojem djece koji okružuje dijete.

EVIDENCIJA BOLESTI KOD DJECE U VRTIĆU ILI – ZAŠTO TREBAMO ISPRIČNICU NAKON BOLOVANJA
Od prvog dana polaska Vašeg djeteta u vrtić gnjavimo Vas sa kojekakvim zahtjevima, a liječnička potvrda koju tražimo nakon bolovanja Vaše djece, jedan je od zahtjeva koji Vas, sigurni smo, ponekad nervira i ne vidite baš pravu svrhu istog. No,  taj zahtjev nije samo neki naš hir. Donijeti ispričnicu nakon bolovanja zakonska je obaveza. Prema podacima na ispričnici dužni smo u Vrtiću pratiti izostanke djece zbog zdravstvenih razloga, evidentirati ih u osobnu dokumentaciju djeteta, a na kraju godine podatke o razlozima i broju izostanaka prezentirati u službenom izvješću. Cilj je ovog praćenja kontrola epidemiološke situacije u Vrtiću radi poduzimanja pravovremenih mjera za zaštitu zdravlja djece u kolektivu, te suzbijanje širenja infektivnih bolesti.
Za ostvarenje ovog cilja izuzetno nam je važna dobra suradnja s roditeljima, zato i sada apeliramo na Vas:

– ako su djeca bolesna, preporuka je da ostanu kod kuće, osobito ako Vaše dijete pokazuje    jedan ili više sljedećih znakova bolesti:

*Temperatura preko 38°C
*Neuobičajene mrlje ili kožni osipi, osim ako se ne radi o ograničenom osipu   od pelena
*Proljev ili povraćanje jednom ili više puta u jednom danu.

*Temperatura preko 38°C
*Neuobičajene mrlje ili kožni osipi, osim ako se ne radi o ograničenom osipu   od pelena
*Proljev ili povraćanje jednom ili više puta u jednom danu.*Uši, svrab ili znakovi drugih nametničkih bolesti
*Jak kašalj od kojeg dijete pocrveni ili poplavi
*Otežano ili ubrzano disanje
*Konjunktivitis
*Neuobičajeno tamni urin i/ili siva ili bijela stolica
*Ukočeni vrat
*Upaljeno grlo ili poteškoće kod gutanja
*Zarazni kožni osipi (vodene kozice,ospice ili dr.)

– za djecu koja se razbole u vrtiću, pozvat ćemo roditelje i zamoliti da ih odvedu kući ili liječniku.Lijekovi, vitamini ili posebna prehrana ne daje se djeci bez pisanih uputa koje je ovlašteni liječnik propisao za određeno dijete.

– informirajte odgajatelje telefonom ako je vaše dijete boluje od : bakterijske upale grla, upale pluća, vodenih kozica, šarlaha, konjuktivitisa, mononukleoze, gripe, trovanja salmonelom ili od neke druge teže infektivne bolesti;

– po povratku nakon bolovanja u vrtić obavezno donesite ispričnicu od liječnika na kojoj mora pisati: ime i prezime djeteta, vrijeme izostanka – datum početka i završetka bolovanja i razlog, odnosno šifra bolesti.

Ako je bolesno dijete u skupini, povećava se rizik pobolijevanja ostale djece, a bolesno dijete iziskuje posebnu njegu, koju mu vrtić tada ne može pružiti.

Vrijeme je prehlada i gripe. Obično mislimo kako već sve znamo o ovim bolestima. Ipak, nudimo vam, kao podsjetnik, nekoliko korisnih savjeta o prepoznavanju, zaštiti i borbi protiv ovih nama omrznutih zimskih neprijatelja.

PREHLADA je akutna, virusna upala sluznice nosa koja katkada zahvaća i ždrijelo. To je vrlo blaga bolest,  karakterizirana hunjavicom i kihanjem, začepljenošću nosa, te osjećajem suhoće ždrijela. Obična prehlada je najčešća bolest čovjeka uopće.
Običnu prehladu uzrokuju različiti respiratorni virusi, najčešće oni slabije patogenosti, odnosno s manjom agresivnošću. Najbrojniji su i najvažniji rinovirusi, a poznato je više od 100 različitih tipova. Najčešće obolijevaju mala djeca zbog relativne neotpornosti na infekcije i učestalim kontaktima s drugom djecom u vrtićima i školama. Djeca mogu biti prehlađena 6-10 puta godišnje a odrasle osobe 2-4 puta , iako se to razlikuje od osobe do osobe.Liječe se samo simptomi.

GRIPA ILI INFLUENCA je akutna virusna bolest  respiratornih sluznica izazvana virusima gripe  tipa A ,B, ili C. Simptomi upale sluznica kombinirani su sa simptomima cijelog tijela. Prvenstveno se prenosi udisanjem čestica virusa prilikom kihanja ili kašljanja zaražene osobe, a može se prenijeti i ako se kontaminiranim rukama dodiruju sluznice oka, usta ili nosa. Gripa nastupa naglo, s visokom temperaturom, bolovima u mišićima, zglobovima, respiratornim simptomima, u trajanju  intenzivno 4-6 dana. U starijih osoba i kroničnih bolesnika gripa  može pogoršati postojeću bolest i biti uzrok smrtnog ishoda. Liječenje je simptomatsko tako da nekakvog specifičnog lijeka za ubijanje virusa gripe nema. Zadnjih godina postoje antivirusni lijekovi koji mogu umanjiti učinak virusa te ublažiti simptome i skratiti vrijeme bolesti, ali ne mogu spriječiti nastanak bolesti.

SIMPTOMI

GRIPA

PREHLADA

Početak bolesti

nagli početak,
razvoj simptoma unutar 3-6  sati

postepen razvoj bolesti

Trajanje bolesti

7-10 dana ili duže

3-5 dana

Vrućica

visoka temperatura
(38oC do 40oC) u trajanju   3-4 dana

rijetko

Glavobolja

nagli početak, intenzivna bol

blaga

Bol u mišićima

jaka bol

blaga

Drhtavica

uobičajena

nije uobičajena

Umor, slabost

izražen umor koji
može potrajati 2-3 tjedna

blagi

Iscrpljenost

često prisutan simptom

nikad

Kašalj

suhi kašalj

produktivni kašalj

Kihanje

ponekad

uobičajen simptom

Začepljen nos

ponekad

česti simptom, spontano prolazi unutar tjedan dana

Bolno grlo

ponekad

uobičajeno

Komplikacije

bronhitis, upala pluća,  pogoršanje postojeće   kronične bolesti, može biti  životno ugrožavajuća

upala sinusa, upala srednjeg uha

OPĆE UPUTE O ZAŠTITI OD INFEKCIJE GRIPOM

• izbjegavajte boravak u zatvorenim prostorima u kojima boravi mnogo ljudi

• redovito prozračujte ( i po mogućnosti vlažite ) prostorije u kojima boravite

• često perite ruke vodom i sapunom ili koristite alkoholni dezinficijens

• izbjegavajte doticanje lica (oči, usta, nos) rukama koje niste prethodno oprali

• prilikom kašljanja i kihanja prekrijte usta i nos papirnatom maramicom,  ukoliko nemate pri ruci maramicu učinite to u rukav (unutrašnji dio lakta)

• obogatite prehranu voćem i povrćem

ŠTO DJECA UČE U VRTIĆU

PRAVILNO PRATI RUKE:
• namočiti ruke toplom tekućom vodom
• nanijeti tekući sapun i pažljivo prati (barem dok nabroje do 10-15) gornji dio šake, prostor između prstiju, palac, jagodice prstiju i nokte
• isprati ruke pod mlazom tekuće vode
• obrisati ruke papirnatim ručnikom

NE DIRATI LICE PRLJAVIM RUKAMA

PRAVILNO KIHATI (kihnuti u maramicu ili u rukav)

ČUVATI SVOJE ZDRAVLJE
• vježbati
• jesti hranu bogatu vitaminima
• biti na svježem zraku
• piti tople napitke (čaj, mlijeko i sl.)

Zahvaljujemo Vam na suradnji i ovaj put!

Zdravstvena voditeljica

Što je korona – slikovnica

Više u PDF prilogu: Što je korona – slikovnica

Preporuke za razgovor s djecom tijekom epidemije izazvane koronavirusom (COVID-19)

Više u PDF prilogu: Preporuke za razgovor s djecom tijekom epidemije izazvane koronavirusom (COVID-19)

Obiteljski život u vrijeme opasnosti od koronavirusa

Više u PDF prilogu: Obiteljski život u vrijeme opasnosti od koronavirusa

Slikovnica koronavirus

Više u PDF prilogu: Slikovnica koronavirus

 

 

Kućni red Dječjeg vrtića Maslačak je skup pravila ponašanja kojih su se dužni pridržavati radnici vrtića,
roditelji i skrbnici djece, te sve druge osobe koje surađuju ili se nalaze u prostoru Vrtića.

Više u PDF prilogu: Kućni red

Sigurnost djece u vrtiću – Mjere sigurnosti i protokoli postupanja u kriznim situacijama

Više u PDF prilogu: Mjere sigurnosti

AKTIVNOSTI S DJECOM
Skip to content