U mjesecu travnju naša njemačka skupina „Die Sterne“ obilježila je  Dan planeta Zemlje  ( Der Tag der Erde, 22. April). Aktivnosti smo započeli sa pričom Wo schläft Frau Sonne? (Gdje spava sunce?). Kroz dramatizaciju štapnim lutkama djeca su doznala neke zanimljivosti o Zemlji. Tako smo saznali da se Sunce ne kreće i da nikada ne spava, već se Zemlja cijelo vrijeme vrti oko svoje osi te se tako izmjenjuju dan i noć. Također, saznali smo da se Zemlja često naziva i Plavi planet, jer veliki dio Zemlje čini voda (čak 71%).

Iako znamo da postoje i drugi planeti, jedino na našoj Planeti postoje uvjeti za život ( voda, zrak) i moramo ju čuvati.

U razgovoru sa djecom pokušali smo otkriti što sve šteti Zemlji, ali i što mi možemo učiniti kako bi to spriječili….

 FRANJO: „ Možemo bacati smeće u spremnike, gasiti svjetlo i gasiti vodu.“

MARKO: „Možemo ju očistiti od smeća tako da sakupljamo smeće i bacimo ga u biootpad. Onda bude jezero čisto i Zemlja bude čista i lijepa. Djeca su sretna kad nema smeća u vodi.“

HANA: „ Ja bi Zemlju očistila sa metlom da bude lijepa čista Planeta. Smeće ne bacamo po podu, već u kantu.“

PETRA: „Pomogla bi mami nositi platnene vrećice jer one duže traju.“

MIKA: „ Ja bi sve počistila, prljavštinu koju ljudi stavljaju. Mogu popravljati neke stvari – mašinu, šparet…… da duže traju i ne moraš kupiti nove.“

Izradili smo i igru „Razvrstavanje otpada“ (Was gehört in welche Tonne?)

Upoznali smo se i sa procesom recikliranja papira. Djeca su tako naučila kako od starog papira možemo napraviti novi.

Kako bi kod djece što više potaknuli razvoj ekološke svijesti odlučili smo zajedno sa njima izraditi različite igračke od otpadnog materijala uz moto “Otpad nije smeće”.

“WAS WIR HEUTE TUN, ENTSCHEIDET DARÜBER,

WIE DIE WELT MORGEN AUSSIEHT.“

                                                                           Marie von Ebner-Eschenbach