Zdravstvena zaštita djece u vrtiću

Svako dijete koje boravi u vrtiću ima pravo kvalitetno zadovoljavati svoje potrebe, a vrtiću je obaveza poštivati dječja prava. Jedno od temeljnih dječjih prava je – PRAVO NA ZDRAVLJE.

U DV Maslačak posebna briga se posvećuje zdravstvenoj zaštiti djece. Zadaća vrtića je da prati rast i razvoj svakog djeteta, da djetetu omogući pravilnu prehranu, tjelesnu higijenu, povoljne emocionalne uvjete, higijenu igre i sna, te da mu osigura sigurno okruženje.
Dijete se uči prepoznavati svoje potrebe i načine njihovog zadovoljavanja na optimalan način, osamostaljuje se i uči odgovornim zdravstvenim ponašanjima.

KAKO SE PROVODI ZDRAVSTVENA ZAŠTITA U VRTIĆU

– praćenjem tjelesnog i psihičkog zdravlja
– osiguranjem adekvatne prehrane i praćenja stanja uhranjenosti (mjerenje visine, vaganje)

– mjerama pojačane stimulacije kod blažih odstupanja u razvoju
– sprečavanjem širenja infekcija i nadzorom pobola djece
– nadzorom procijepljenosti djece
– zdravstvenim odgojem djece, roditelja i osoblja
– pružanjem hitne pomoći
– nadzorom nad higijenskim načinom života
– suradnjom vrtića s ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite

NAJČEŠĆI ZDRAVSTVENI PROBLEMI

– povećana izloženost akutnim infekcijama, osobito onim koje se prenose kapljičnim putem (govorom, kašljem, kihanjem)
-otežano emotivno prilagođavanje djece

RAZLOZI IZLOŽENOSTI INFEKCIJAMA

Povećan  rizik od infekcije je uzrokovan nezrelim imunitetom malog djeteta, te relativno velikim brojem djece koji okružuje dijete.

EVIDENCIJA BOLESTI KOD DJECE U VRTIĆU ILI – ZAŠTO TREBAMO ISPRIČNICU NAKON BOLOVANJA

Od prvog dana polaska Vašeg djeteta u vrtić gnjavimo Vas sa kojekakvim zahtjevima, a liječnička potvrda koju tražimo nakon bolovanja Vaše djece, jedan je od zahtjeva koji Vas, sigurni smo, ponekad ljuti i ne vidite baš pravu svrhu istog. Donijeti ispričnicu nakon bolovanja zakonska je obaveza. Prema podacima na ispričnici dužni smo u Vrtiću pratiti izostanke djece zbog zdravstvenih razloga, evidentirati ih u osobnu dokumentaciju djeteta, a na kraju godine podatke o razlozima i broju izostanaka prezentirati u službenom izvješću. Cilj je ovog praćenja kontrola epidemiološke situacije u Vrtiću radi poduzimanja pravovremenih mjera za zaštitu zdravlja djece u kolektivu, te suzbijanje širenja infektivnih bolesti.
Za ostvarenje ovog cilja izuzetno nam je važna dobra suradnja s roditeljima, zato i sada apeliramo na Vas:

– ako su djeca bolesna, preporuka je da ostanu kod kuće, osobito ako Vaše dijete pokazuje   jedan ili više sljedećih znakova bolesti:

*Temperatura preko 38°C
*Neuobičajene mrlje ili kožni osipi, osim ako se ne radi o ograničenom osipu   od pelena
*Proljev ili povraćanje jednom ili više puta u jednom danu.*Uši, svrab ili znakovi drugih nametničkih bolesti
*Jak kašalj od kojeg dijete pocrveni ili poplavi
*Otežano ili ubrzano disanje
*Konjunktivitis
*Neuobičajeno tamni urin i/ili siva ili bijela stolica
*Ukočeni vrat
*Upaljeno grlo ili poteškoće kod gutanja
*Zarazni kožni osipi (vodene kozice,ospice ili dr.)

– za djecu koja se razbole u vrtiću, pozvat ćemo roditelje i zamoliti da ih odvedu kući ili liječniku.Lijekovi, vitamini ili posebna prehrana ne daje se djeci bez pisanih uputa koje je ovlašteni liječnik propisao za određeno dijete.

– informirajte odgajatelje telefonom ako je vaše dijete boluje od : bakterijske upale grla, upale pluća, vodenih kozica, šarlaha, konjuktivitisa, mononukleoze, gripe, trovanja salmonelom ili od neke druge teže infektivne bolesti;

– po povratku nakon bolovanja u vrtić obavezno donesite ispričnicu od liječnika na kojoj mora pisati: ime i prezime djeteta, vrijeme izostanka – datum početka i završetka bolovanja i razlog, odnosno šifra bolesti.

Ako je bolesno dijete u skupini, povećava se rizik pobolijevanja ostale djece, a bolesno dijete iziskuje posebnu njegu, koju mu vrtić tada ne može pružiti.

VODENE KOZICE

Vodene kozice zarazna su bolest pretežito dječje dobi koju uzrokuje virus varicellae – zoster, a do pojave bolesti dolazi u prvome kontaktu s virusom. U dječjoj dobi bolest je blaga, karakterizirana povišenom temperaturom i pojavom osipa po koži. Prvi kontakt neimune osobe s virusom varicellae – zoster manifestira se kliničkom slikom vodenih kozica. Nakon preboljelih vodenih kozica (pa i blagih ili klinički neprepoznatih oblika bolesti) virus se zadržava u osjetilnim živcima leđne moždine, gdje može godinama mirovati. Herpes zoster nastaje nakon reaktivacije latentnoga virusa varicellae – zoster u starijoj životnoj dobi zbog slabljenja imunološkog sustava.

Kako se prenosi virus varicellae-zoster?

Virus se nalazi na sluznici gornjih dišnih putova, tako da je prisutan u nosno – ždrijelnome sekretu zaražene osobe. Virus se prenosi neposrednim kontaktom između dviju osoba pri govoru, kašljanju i kihanju, preko ruku i predmeta (rjeđe jer je virus slabo otporan u vanjskoj sredini) zagađenim nosno – ždrijelnim iscjetkom zaražene osobe ili sadržajem tekućine iz mjehurića.

Koliko traje inkubacija vodenih kozica?

Razdoblje inkubacije (vrijeme od prvoga kontakta s virusom do pojave prvih simptoma bolesti) iznosi 9 do 21 dan, a u većine oboljelih ono traje između 13 do 17 dana.

Kad je oboljela osoba najzaraznija?

Osoba zaražena virusom varicellae – zoster najzaraznija je za svoju okolinu dva dana prije pojave simptoma bolesti, do 5. ili 6. dana od izbijanja osipa, odnosno za vrijeme izbijanja vodenih mjehurića po koži, a to u pravilu nije dulje od 10 dana. Bolesnici s herpesom zosterom mogu biti izvor zaraze vodenih kozica.

Koji su simptomi vodenih kozica?

Dan ili dva dana prije pojave osipa pojavljuje se povišena temperatura koja može biti visoka i do 39°C.  Osip se najprije vidi na trupu, zatim na licu i vlasištu, potom na rukama i nogama, a ponekad i na sluznici usta i ždrijela. Pojava osipa praćena je jakim svrbežom. Osip brzo prelazi u vodenaste mjehuriće, koji se nakon dva do četiri dana sasuše i pretvaraju u kraste što otpadnu nakon 7 do 14 dana.

Mogu li vodene kozice biti praćene komplikacijama?

U dječjoj dobi najčešće su sekundarne bakterijske infekcije mjehurića stafilokokom ili streptokokom nastale zbog češanja, osobito na licu, s posljedičnim ožiljnim promjenama na koži. Pojava vodenih kozica u ranoj trudnoći rizik je od urođenih srčanih mana djeteta. U kasnoj trudnoći najrizičniji je posljednji mjesec prije porođaja i razdoblje neposredno nakon njega.

Liječenje

Liječenje je simptomatsko. Za ublaživanje svrbeža korisne su kupke od hipermangana koje se pripremaju tako da se hipermangan stavlja u vodu dok otopina ne poprimi blijedoružičastu boju. Lokalno se na zahvaćena mjesta može stavljati tekući puder s anestezinom. Pri jakom svrbežu daju se i antihistaminici na usta. Posebnu brigu treba posvetiti higijeni ruku i noktiju (nokte podrezati) kako bi se spriječila pojava sekundarnih bakterijskih infekcija. Za snižavanje temperature treba uzeti paracetamol. Samo pri težim kompliciranim kliničkim manifestacijama bolesti daje se specifično antivirusno sredstvo aciklovir.

Prevencija

Cjepivo protiv vodenih kozica, koje je registrirano u Hrvatskoj, može se dati djeci u dobi od 12 do 18 mjeseci. U dobi od 12 mjeseci do 12. godine života daje se jedna doza, a iznad 12. godine života dvije doze cjepiva u razmaku od 6 do 10 tjedana.

Polazak u školu ili vrtić moguć je nakon prestanka izbijanja novih mjehurića, odnosno nakon što se svi mjehurići pretvore u kraste. Oporavak u djece predškolske i mlađe školske dobi u pravilu je brz te izostanak iz škole ili vrtića nije dulji od 14 dana.

Pripremila: Nikolina Mlikotić, zdr. voditeljica

UŠLJIVOST GLAVE
Uš glave je sitni kukac (2-3 mm) koji živi isključivo na vlasištu. Hrani se krvlju svoga domaćina do koje dolazi bezbolnim ubodima. Odrasla ženka u toku svog života, koji traje prosječno 2 mjeseca, snese oko 200 – 300 jajašaca (gnjida) koje odlaže uz sam korijen kose, najčešće uz vrat i iza ušiju. Iz gnjide se uš izleže za oko tjedan dana, dva tjedna nakon toga postaje spolno zrela i počinje nesti gnjide.

Uš glave bezopasan je nametnik, ne prenosi nikakve bolesti, no kako je ušljivost glave redovito praćena svrbežom, čovjek se grebe pa na koži nastaju ogrebotine koje se mogu inficirati.

Kako otkriti uši glave?

Na ušljivost glave ukazuje uporan svrbež glave. Pažljivim pregledom vlasišta mogu se otkriti žive pokretne uši ili što je daleko češće, samo gnjide. Gnjide su sitna oko 1 mm velika jajšca čvrsto priljepljena uz kosu tako da se lako razlčikuju od peruti koja se za razliku od gnjida lako skida s kose.

Kako se riješiti ušiju glave?

Ako se u obitelji ili kolektivu (dječji vrtić, škola) otkrije da netko ima uši, preporučuje se provesti razušivanje kod svih članova obitelji ili kolektiva i to istovremeno. Naime, ako pri pregledu promakne ijedna ušljiva glava, što se može dogoditi ako je netko tek nedavno infestiran ušima pa ih ima malo, postoji opasnost da se s nje uši ponovno rašire na druge. Zbog toga je potrebno sredstvima protiv ušiju tretirati sve članove obitelji ili kolektiva.
Postupak razušivanja provodi se pranjem kose specijalnim šamponima protiv ušiju prema uputama proizvođača (najčešće pranjem 2 x u razmaku do tjedan dana) ili natapanjem kose aromatičnim uljem te isčešljavanjem gnjida.

Bez obzira koji je od gore navedenih postupaka korišten, potrebno je ukloniti s vlasišta sve gnjide. Kosu treba isprati u toploj zakiseljenoj vodi (dodajte octa ili limunova soka) kako bi se češljanjem gustim češljem gnjide odlijepile od kose, a češalj treba svako malo dobro oprati. Na tržištu postoje i električni češljevi koji uništavaju gnjide.

Kod većih infestacija ušima preporučuje se i šišanje, jer s kraće kose je puno lakše ukloniti uši i gnjide. Pogotovo se preporučuje šišanje duge plave kose jer su na njoj gnjide gotovo nevidljive.

U obitelji u kojoj se se pojavile uši potrebno je nakon tretiranja glave svih ukućana oprati svu posteljinu, deke, ručnike, odjeću koja se oblači preko glave kao i sva pokrivala za glavu (pogotovo vunene kape).

Zadatak je škole i vrtića da obavijesti cijeli vrtić ili odgojnu skupinu o potrebi provođenja razušivanja svih članova te da pojavu ušljivosti prijavi nadležnoj epidemiološkoj službi.

U dječjim vrtićima, u odgojnoj skupini u kojoj se pojavila ušljivost  istovremeno s tretiranjem glava mijenja se i pere posteljina, dezinficiraju igračke i oprema.

Riješiti se ušiju glave ogroman je posao! Odgovornost je na obitelji. Jer ušljivost ne može riješiti ni liječnik epidemiolog, niti odgojitelj ili glavna sestra u vrtiću, a niti ravnateljica i učiteljica u školi ukoliko roditelj ne prijavi pojavu uši ili ne provede adekvatne mjere razušivanja.

Pripremila: Nikolina Mlikotić,zdravstvena voditeljica

ORALNA HIGIJENA
PREVENCIJA KARIJESA U VRTIĆU

DRAGI RODITELJI!

ZDRAVI I LIJEPI ZUBI VAŠEG DJETETA NAŠ SU ZAJEDNIČKI CILJ.

Zdravlje zubi je jedna od karika potpunog zdravlja djeteta te je time svakako jedan od važnih ciljeva zdravstvene zaštite djece u vrtiću.

Što je karijes?

Karijes je najučestalija bolest na svijetu te gotovo svi ljudi prije ili kasnije obole od te bolesti. Karijes je bolest zuba koju uzrokuju različite bakterije koje žive normalno u našim ustima i hrane se ostacima hrane koju mi jedemo. Dokazano je da bakterija koja uzrokuje karijes sama po sebi bez pravih uvjeta neće imati štetnog utjecaja na razvoj karijesa.

Za čitav  negativni proces vrlo važnu ulogu imaju rafinirani šećeri ili ugljikohidrati. U zubnom plaku bakterije razgradnjom rafiniranih ugljikohidrata  stvaraju kiseline koje smanjuju pH vrijednost  u ustima. Kiseline otapaju zubnu caklinu radi čega nastaje karijes.  Zubna caklina predstavlja zaštitni vanjski mineralizirani dio zuba i njegov je najčvršći dio. Ovisno o učestalosti i intenzitetu djelovanja kiselog okruženja, karijes kroz oštećenu caklinu razara sve strukture zubnog tkiva, što najčešće dovodi do trajnog gubitka zuba.

Ipak, postoje vrlo snažni postupci koji gotovo u potpunosti mogu spriječiti nastanak ove bolesti:

REDOVITO PRANJE ZUBA

Redovito pranje zuba podrazumijeva njihovo četkanje (svih zubnih ploha) najmanje dva puta dnevno (ujutro i navečer). Pohvalno bi bilo kada bi se zubi četkali nakon svakog obroka, pogotovo slatkog. Sa oralnom higijenom treba započeti čim počnu nicati prvi mliječni zubi.Prvi zubi kod malih beba obično se čiste gazom. Postoje četkice za zube koje su namijenjene djeci različitih uzrasta.

Kod jako male djece zubi se četkaju četkicom i mlakom vodom, a kod starije djece koriste se paste za zube namijenjene isključivo djeci jer one sadrže manju količinu fluora od pasti za odrasle. Djeca prilikom pranja zuba, mogu pojesti dio paste, tako da se na četkicu ne smije staviti velika količina paste. Dovoljno je da se na četkicu istisne količina paste koja odgovara veličini zrna graška.

PRAVILNA PREHRANA

Pravilna prehrana je prehrana bogata voćem i povrćem sa smanjenjem količine rafiniranih šećera koji se koriste za izradu slatkiša (bomboni, lizalice, čokolade).Prerađeni šečeri su najbolja hrana za bakterije koje pogoduju nastanku karijesa.Stoga je važno ne navikavati dijete na učestalu konzumaciju slatkiša, pogotovo ne nagrađivati djecu lizalicama i bombonima ali im niti ne uskraćivati slatko u obliku kolača ili čokolade. Važno je nakon konzumacije slatkiša oprati zube!

REDOVITI PREGLEDI KOD STOMATOLOGA

Preporučuje se prvi odlazak stomatologu nakon navršene prve godine djeteta a zatim kontrole dva do tri puta godišnje Vrlo je važno da prva posjeta stomatologu bude ugodno iskustvo. Stoga ne treba čekati da se pojavi karijes, jer u tom slučaju posjeta stomatologu neće biti lijepo nego bolno iskustvo. Dijete treba pripremiti za  odlazak: hrabriti ga, govoriti mu o svom pozitivnom iskustvu, kako izgleda stomatološka ordinacija, ogledalce pomoću kojeg će mu stomatolog pogledati zube i dr. Omogućite svom djetetu da ne povezuje osjećaj bola sa stomatologom.

ŠTO DJECA UČE U VRTIĆU:

– Kako izgledaju naši zubi, čemu služe zubi
– Zašto nas zub boli?
– Što rade stomatolozi (zubari)?
– Što je karijes (Gric i Grec), zašto nastaje
– Vježbanje pranja zubi na modelu
– Koja je hrana dobra a koja loša za naše zube
– Što je dobro za naše zube?
– redovito pranje zuba poslije jela
– kontrole kod stomatologa
-zdrava prehrana

Uloga roditelja u oralnoj higijeni djeteta

Poput svih drugih radnji, malo dijete se pranju zubi uči oponašanjem roditelja. Roditelji trebaju djetetu demonstrirati pravilno održavanje  higijene zubi i usta i poticati ga da samostalno provodi naučene mjere. U procesu učenja je vrlo bitna pravilna motivacija – dijete svaki put treba nagraditi za uloženi trud, a negativna motivacija poput zastrašivanja stomatološkim tretmanom ne dolazi u obzir.
Budući da se sa oralnom higijenom počinje sa pojavom prvih mliječnih zuba, važno je da su roditelji svjesni važnosti pravilnog njegovanja usne šupljine. Od roditelja najviše zavisi kakav će ubuduće biti odnos djeteta prema oralnoj higijeni. Stoga je važno da se djeci redovno čiste zubi i da se na vrijeme obavi prvi stomatološki pregled. Redovnom oralnom higijenom spriječiti će se pojava karijesa i sve neugode povezane s njim.

Pripremila: Nikolina  Mlikotić, zdravstvena voditeljica

ODVIKAVANJE OD PELENA

Kontrolu mokraćnog mjehura omogućuje dovoljno zreli živčani sustav. Dijete s otprilike 18 mjeseci počinje shvaćati da je mokrenje njegova aktivnost, ali je još ne može kontrolirati. Svjesna kontrola postiže se nešto kasnije, kod velikog broja djece oko druge do treće godine života.

Danje mokrenje, tj. kontrola mjehura u budnom stanju, pod utjecajem je djetetove svjesne aktivnosti. Noćno mokrenje je povezano uz spavanje i nije u neposrednoj vezi s hotimičnom kontrolom mjehura. Poslije prve godine san postaje sve duži i dublji a živčani sustav zreliji.

Sve funkcije organizma su za vrijeme sna smanjene, pa i mjehura. Djeca tada mirno spavaju i nemaju potrebu mokrenja noću. Prema mišljenju stručnjaka ta se sposobnost relaksacije u spavanju i prestanak noćnog mokrenja može pojaviti i potkraj prve godine života. No, većina djece tu sposobnost stječe od druge do treće godine, a gotovo sva u petoj godini.

KADA POČETI ODVIKAVANJE? – KADA DIJETE BUDE UISTINU SPREMNO

– dijete ima redovitu stolicu
– može povući hlačice dolje i gore
– imitira druge u kupaoni
– koristi (svoje) nazive za stolicu i urin
– daje fizičke signale kad kaka, npr. stenjanjem, ili kaže da kaka
– razumije tjelesne signale koji mu govore kad mora piškiti ili kakati i J to  pokazuje roditeljima
– ne voli biti u mokroj ili prljavoj peleni

Napravite  plan odvikavanja i prenesite ga  ukućanima i svima drugima koji se brinu o djetetu posebno odgojiteljici u vrtiću. S njom dnevno razmjenjujte informacije i daljnje korake.

Danje mokrenje, tj. kontrola mjehura u budnom stanju, pod utjecajem je djetetove svjesne aktivnosti. Noćno mokrenje je povezano uz spavanje i nije u neposrednoj vezi s hotimičnom kontrolom mjehura. Poslije prve godine san postaje sve duži i dublji a živčani sustav zreliji.

Sve funkcije organizma su za vrijeme sna smanjene, pa i mjehura. Djeca tada mirno spavaju i nemaju potrebu mokrenja noću. Prema mišljenju stručnjaka ta se sposobnost relaksacije u spavanju i prestanak noćnog mokrenja može pojaviti i potkraj prve godine života. No, većina djece tu sposobnost stječe od druge do treće godine, a gotovo sva u petoj godini.

 NOĆNO ODVIKAVANJE

Dijete je spremno za noćno odvikavanje kada su mu pelene nakon dnevnog i noćnog spavanja suhe. Ako dijete samo izrazi želju da bi po noći spavalo bez pelena dopustite mu, no ako se svake noći popiški ponovno mu stavite pelenu i objasnite da još nije spremno ali da će uskoro biti. Ako dijete ostane suho 3-5 noći zaredom nemojte mu više stavljati noćnu pelenu.

ODVIKAVANJE OD PELENA KOD DJEVOJČICA

Za djevojčicu je bitno da se nauči pravilno obrisati. Objasnite joj da se treba brisati «od naprijed prema natrag-prema guzi», ako joj je to još teško činiti naučite ju da se nakon piškenja tapka papirom dok ne bude suha, a Vi joj brišite guzu nakon kakanja. Uskoro će biti dovoljno stara da shvati brisanje «od naprijed prema natrag».

UPALE MOKRAĆNOG MJEHURA – češće su kod djevojčica koje se navikavaju na tutu.  Ako Vaša curica teško mokri, peče ju kad mokri, ima bol u donjem dijelu trbuha, otiđite liječniku (napravite urinokulturu i antibiogram).

NA KRAJU = kada se dijete potpuno odviknulo od pelena dajte mu do znanja kakav je velik korak napravilo. Hvalite ga, nagradite ga i dozvolite mu da samo pokloni preostale pelene prijateljima koji imaju malo dijete.

Pripremila: Nikolina Mlikotić, zdravstvena voditeljica

Skip to content