OBAVIJEST RODITELJIMA

01. siječnja 2020. godine odlukom Gradskog vijeća Grada Zaprešića osnivačka prava nad objektima u Brdovcu, Prigorju Brdovečkom i Laduču prenesena su na Općinu Brdovec. Općina Brdovec osnovala je svoju zasebnu predškolsku ustanovu Dječji vrtić Videk sa svojom upravom.

Dječji vrtić Maslačak djeluje na dvije lokacije: centralni objekt Hrvatske mladeži 4 s deset odgojno obrazovnih skupina i područni objekt Pionir na Trgu mladosti 9 s četiri skupine. U vrtić je upisano ukupno 310 djece. Stručni suradnici (pedagoginja, psihologinja, logopedinja) i zdravstvena voditeljica zaposlenici su Dječjeg vrtića Maslačak u Zaprešiću i novoosnovanog Dječjeg vrtića Videk u Brdovcu u radnom odnosu na pola radnog vremena u svakom od vrtića. Defektologinja i dalje radi u oba vrtića Grada Zaprešića (DV Maslačak i DV Vrtuljak).

 

ROLICA - ŠKOLA ROLANJA

Rolanje je sport koji skladno razvija motoričke sposobnosti s naglaskom na ravnotežu i koordinaciju i upravo je zbog toga idealan izbor za djecu predškolske dobi. Osim toga, rolanje je vrlo zabavno, popularno i zdravo.

U tjednu od 14. – 18. listopada 2019. u to se uvjerilo 55 djece Dječjeg vrtića Maslačak.

Više u prilogu....

 

KONVENCIJA O PRAVIMA DJETETA

 

20. studenoga 1989. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je Konvenciju o pravima djeteta, međunarodni dokument kojim se priznaju prava djece u cijelome svijetu. Konvenciju je potpisalo 196 država, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području ljudskih prava u povijesti.

Vlada Republike Hrvatske donijela je posebnu odluku kojom se na temelju notifikacije o sukcesiji od bivše države Hrvatska smatra strankom Konvencije o pravima djeteta od dana osamostaljenja, 8. listopada 1991. godine.

 

Više u prilogu....

 

 

ZAHVALA RODITELJIMA !

 

Poštovani roditelji, zahvaljujemo na odazivu za humanitarnu akciju našeg vrtića za Specijalnu bolnicu za dječje bolesti u Bistri. Sve Vaše priloge dostavili smo u skladište bolnice. U subotu 16. 11. 2019. godine prigodnom predstavom i poklonima razveselili smo djecu i zaposlenike.

Najljepša Vam hvala na suradnji i velikodušnosti. Bilo je posebno iskustvo vidjeti sretna lica dječice.

 

Zaprešić, 18. 11. 2019. godine

 

Ravnateljica, Gordana Anna Hűbl, mag.praesc.educ.

 

Prilog PDF.....

 

 

GOVOR I MEDIJI

 

Govorom ljudi izražavaju svoje misli, emocije i htijenja.  Izražavaju  se   riječima  i rečenicama,  ali i emocionalnim tonom govora.  U komunikaciji govor postaje i sredstvo izražavanja i djelovanja.  Dječji se jezik razvija zahvaljujući genima, sposobnostima mišljenja, želji za komunikacijom, poticajima okoline. Prve tri godine života najintenzivnije su za jezično-govorni razvoj djeteta. U intelektualno poticajnoj i emocionalno zdravoj sredini  dijete će uspješno razvijati svoje potencijale....

Više u prilogu....

 

 

 

OBAVIJEST RODITELJIMA!

Područni vrtić Januševec u petak 08.11.2019. godine ponovno je otvoren za djecu i roditelje.

Hvala na razumijevanju!

Ravnateljica.

 

JESENSKA SVEČANOST U VRTIĆU MASLAČAK U ZAPREŠIĆU

(15.10.2019.)

Dragi roditelji,

Zahvaljujemo što ste se odazvali pozivu na Jesensku svečanost kojom smo ujedno obilježavali Dane zahvalnosti za plodove zemlje. Nadamo se da ste se svi dobro zabavili i da će vas ovo fotografije na to podsjetiti.

Slike u prilogu....

________________________________________________________________________________________________

 

 

Druženje roditelja djece i odgojitelja na dvorištu vrtića Maslačak u Januševcu

(održano 15.10.2019.)

Dragi roditelji!

Zahvaljujemo na velikom odazivu, dobroj volji i veselom druženju. Hvala i na finim i raznovrsnim delicijama. Nadamo se da ste se lijepo zabavili.

S veseljem vas očekujemo na slijedećem druženu.

 

Slike u prilogu....

 

 

________________________________________________________________________________________________

Dječji vrtić Maslačak - Brdovec (Pavla Beluhana 2b)

 

 

________________________________________________________________________________________________

 

Dječji vrtić Maslačak -
Prigorje Brdovečko (Šumska 1a)

 

 

________________________________________________________________________________________________

 

________________________________________________________________________________________________

 

POZIV RODITELJMA I STANOVNICIMA BRDOVCA

Pozivamo vas da u petak, 31. svibnja 2019. od 16,00 do 17,00 sati dođete na dvorište vrtića Maslačak (Pavla Beluhana 2 b, Brdovec) na igru, druženje i radionice za djecu i roditelje. Istovremeno ćete moći sudjelovati u humanitarnoj akciji UNICEFA pod nazivom „Škola za Afriku“, a koju će provoditi odgojne skupine Žabice i Medvjedići. Kupnjom prikupljenih igračaka, odjeće, slikovnica, knjiga, nakita … donirate novac koji će biti uplaćen na račun UNICEFA za pomoć u izgradnji škola.

 

 

DJEČJI VRTIĆ MASLAČAK - LADUČ


Dječji vrtić Maslačak je otvorio svoja nova vrata. U sklopu područne škole u Laduču ( OŠ I.B. Mažuranić) uređen je prostor za dvije odgojne skupine. Tako su od 1. ožujka 2019. godine riješeni svi zahtjevi koji su podneseni za upis djece u Dječji vrtić Maslačak na području općine Brdovec. Preuređenjem dijela područne škole u Laduču u prostore za predškolski odgoj i obrazovanje, škola je spašena od propadanja, a vrtić i Općina našli su rješenje za manjak prostora za upis djece. Zapadni je dio općine dobio prvu ustanovu za predškolski odgoj i obrazovanje. Uređenje i opremanje prostora za vrtić osigurala je svojim financijskim sredstvima Općina Brdovec.

 

Slike u prilogu....

 

 

FAŠNIK U VRTIĆU I OKO VRTIĆA

 

Na fašnik je  u vrtiću uvijek veselo. Tako je bilo i ove godine. Osmi zabave i plesa u vrtiću vesele povorke prenijele su dio veselja  gradskoj upravi u Zaprešiću  i općinskoj upravu u Brdovcu.  Grad Zaprešić posjetila je grupa Zvjezdice, a općinu Brdovec  grupa Jaglaci. Na Dječjem fašniku  u Zaprešiću 2019. predstavilo se pet grupa. Šafrani iz Januševc  prerušili su se u kauboje, Medvjedići iz Brdovca su bili životinje i ljude iz Afrike, iz područnog objekta na terminalu došla je grupa Die Sterne  u dindrlicama i lederhozama, te grupa Pčelice prerušena u zube i zubare, iz centralnog objekta u Zaprešiću na fašniku se predstavila grupa jabučice prerušena u jabuke.  Čestitamo  svim roditeljima, odgojiteljima i djeci na kreativnim rješenjima  maski i scenskog nastupa. Hvala svima na uloženom trudu i veselju koje su oko sebe širili.

 

Slike u prilogu....


 

RODITELJI – ZNALCI, U PROMETU SIGURNI MALCI

 

( VAŽNOST PROMETNOG ODGOJA U PREDŠKOLSKOJ DOBI )

Zbog čega djeca traže posebnu pozornost u prometu?

DIJETE:

  • Zbog svoje visine ima sužen vidokrug i teže je uočljivo drugim sudionicima u prometu
  • Ima ograničeno vidno polje
  • Nepredvidljivo je i teško usmjerava pozornost na zbivanja u prometu
  • Nije svjesno opasnosti

 

Dječja sposobnost prosuđivanja, predviđanja i odlučivanja je nedovoljno razvijena da bi moglo shvatiti opasnosti u prometu i adekvatno reagirati u određenoj situaciji. Dijete nema dovoljno znanja, iskustva i opreza u kretanju ulicom, a radoznalost i zaigranost mogu ih dovesti u opasne situacije. Teško se koncentrira i samo trenutak nepažnje može dovesti do nesreće. Nepredvidljivo je pa su stoga moguće iznenadne akcije i reakcije. Većina nesreća u kojima sudjeluju djeca uzrokovana su „izlijetanjem“ djeteta na cestu, pri čemu vozač ne može pravodobno zaustaviti vozilo.

Dijete nije svjesno opasnosti i stoga predškolsko dijete nikad ne smije biti bez nadzora izvan kuće.

 

Od roditelja se očekuje da…..

ü Drže vrata stana ili vrta zatvorenima kako malo dijete ne bi bez nadzora izašlo na ulicu

ü Djeci sve do polaska u školu omoguće igru samo na zaštićenim površinama ( dvorišta, parkovi, vrtovi i igrališta)

ü Drže predškolsko dijete za ruku prigodom šetnje ulicom kojom prometuju automobili

ü Dijete uvijek vode s unutarnje strane pločnika

ü Razgovaraju s djetetom o prometu i ukažu mu na potencijalne opasnosti koje mu od njega prijete

ü Ukažu na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu – budu uzoran model ponašanja u prometu

ü Objasne djetetu svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti, te ulogu prometnog policajca

ü Vježbaju siguran prijelaz preko ceste

ü Posebnu pozornost posvete sigurnom putu od kuće do škole, ako je dijete prvoškolac, i ukažu mu na sva opasna mjesta na tom putu

ü Isprave dijete u situaciji kada pogriješi, ali i nagradi ako usvoji i primjeni određena prometna pravila

ü Ako se dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, da se pobrinu da dijete bude vidljivo – da na sebi ima svjetliju odjeću, odnosno, odjeću, obuću i školsku torbu sa ugrađenim reflektirajućim tvarima

 

Autosjedalica uvijek i bez iznimke

Katkad nam se čini da je vožnja u automobilu postala djeci pravo mučenje, smješteni u autosjedalici, vezani sigurnosnim pojasom i daleko od mame i tate koji su zaokupljeni vožnjom, našim se malcima vožnja uopće ne sviđa. No zapamtite da alternativa njihovoj sigurnosti ne postoji. ZAKON KAŽE – DJECA U VOZILU MORAJU BITI VEZANA U AUTOSJEDALICI.

Sustavi zaštite koji postoje u vozilu, sigurnosni pojasevi i zračni jastuci, dizajnirani su da pruže zaštitu osobama visine iznad 150 cm i mase veće od 36 kg. Da bi ti isti sustavi bili djelotvorni i za djecu, koja su podložnija ozljedama zbog nerazvijene fizičke građe, treba ih prilagoditi djeci uz pomoć autosjedalice ili posebnih postolja, ovisno o stupnju fizičkog razvoja djeteta. Hrvatski zakon postavlja minimalne uvjete sigurnosti djeteta, a na roditelju i vozaču je odgovornost da je dijete primjereno vezano u vozilu.

Da bi sjedalica pružila optimalnu zaštitu djeteta u sudaru, mora biti atestirana za tu funkciju, te biti primjerena djetetovu tjelesnom razvoju. Većina autosjedalica na hrvatskom tržištu atestirana je u skladu sa regulacijom 44. Ove autosjedalice podijeljene su u grupe po ograničenjima mase djeteta na sljedeći način:

-       Grupa 0 –  za djecu od 0 do 10 kg

-       Grupa 0+ - za djecu od 0 do 13 kg

-       Grupa I   -  za djecu od 9 do 18 kg

-       Grupa II  -  za djecu od 15 do 25 kg

-       Grupa III -  za djecu od 22 do 36 kg

 

Dijete u automobilu

  • Odrasli ne smiju držati dijete u krilu na prednjem sjedalu ili dijeliti s njim sigurnosni pojas
  • Dijete treba okupirati nekom igračkom ili slikovnicom kako ne bi smetalo vozača
  • Kako bi dijete lakše podnijelo dulje putovanje potrebno ga je zabaviti raznim govornim i sličnim igrama
  • Pri izlasku iz automobila nužno je koristiti vrata uz pločnik

 

Ne zaboravite…..

-       Dijete najbolje uči igrajući se. Zato omogućite djetetu igru u kojoj se simuliraju situacije u prometu. Uključite se kao suigrač i potičite igrovne situacije u kojima dijete treba odlučiti kako će riješiti neki problem u igri prometa.

 

Naučite ih da stanu!

Naučite ih da gledaju!

Naučite ih da slušaju!

Poučite ih da je važan oprez u prometu!

AKO SPRIJEČIMO STRADAVANJE I SAMO JEDNOG DJETETA UČINILO SMO MNOGO!

Odgojiteljica Suzana Košutić

 

 

 

 

 

Poštovani !


U sklopu UNICEF-ovog projekta „Škole za Afriku“ organiziramo prodaju dječjih rukotvorina na zaprešićkoj šetnici.

U srijedu, 12. 12. 2018. godine, od 16.00 – 19.00 sati, ugostit će vas djeca grupe Zmajići i njihove odgajateljice.

U četvrtak, 13. 12. 2018. godine, od 16.00 – 19.00 sati, domaćini će biti djeca grupe Jabučice s odgajateljicama.

 

 

Pozivamo vas da se prošećete do našeg štanda i sudjelujete u ovoj humanitarnoj akciji!

 

 

„ZAŠTITA I SIGURNOST DJECE U PROMETU“


 

PROMETNA KULTURA polazište je trajnog smanjivanja stradavanja u prometu cjelokupnog stanovništva, a učinkovitost postiže ranim uključivanjem djece u organizirane i primjerene oblike rada.

PROMETNA PREVENTIVA obuhvaća učenje i osposobljavanje djece za stjecanje:

-       znanja (poznavanje prometnih pravila i propisa)

-       vještina (snalaženje u prometnim situacijama)

-       stavove i vrijednosti (kulturno i odgovorno ponašanje u prometu)

Prema Obiteljskom zakonu, a temeljeno na Konvenciji o pravima djece, svako dijete ima pravo na odrastanje u sigurnom okruženju što je uvjet njegovog zdravog tjelesnog i psihičkog razvoja. Roditelji i odrasle osobe odgovorni su za stvaranje sigurnog okruženja te za poučavanje djeteta kako da skrbi o vlastitoj sigurnosti.

 

Unatoč zakonskoj regulativi i nizu preventivnih i represivnih aktivnosti policije i drugih subjekata, djeca su i dalje, u prometu, nedovoljno zaštićena. Statistike pokazuju da su danas djeca najizloženija stradavanju kada sudjeluju u prometu kao putnici u vozilima u kojima upravljaju njihovi roditelji.

S ciljem prevencije stradavanja djece u prometu želimo ukazati na opasnosti u prometu, koje su obveze roditelja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Obiteljskog zakona i kako djetetu biti uzoran model ponašanja u prometu.

 

plakat (poziv na roditeljski sastanak) u PDF prilogu....

 

 

 

„ŠKOLA ROLANJA“

Kao i prethodne 2 godine, i ove godine smo nastavili tradiciju ŠKOLE ROLANJA u organizaciji Sportskog društva MEDO SPORT. Djeca predškolskih skupina DV Maslačak iz Zaprešića i Brdovca (njih 59) pohađala su školu rolanja od 15. 10- 19. 10. 2018. god.u Sportskom centru“ Kuna“ pored klizališta na Velesajmu. Svi su uspješno prošli obuku, te su  posljednji dan škole rolanja na koji su bili pozvani i roditelji, djeca dobila diplome.

Slike u prilogu....


„Poziv na jesensku svečanost u Zaprešiću 18.10.2018.“

Slike u prilogu....


„Poziv na jesensku svečanost u PO Januševec 17.10.2018.“

Slike u prilogu....

„Zimski dani u Maslačku“

 

Slike u prilogu....

„Zimovanje djece predškolske dobi na Sljemenu od 05.02.2018. do 08.02.2018.“

 

Slike u prilogu....

 


„Sportski susreti Zaprešićkih vrtića“

U srijedu 15. 11. 2017. u Sportskoj dvorani ŠRC Zaprešić, Inter održani su sportski susreti Zaprešićkih vrtića.  Sportske susrete, na kojima  su sudjelovala djeca najstarijih odgojnih grupa, vrtići organiziraju u suradnji s udrugom za predškolski i školski sport „ Zaprešićki kraj“. Uz motoričke vještine djeca su učila i poštivati pravila igre, druge natjecatelje i službene osobe koje su zadužene za provođenje pravila. Djeca su vježbala i samodisciplinu, timski rad i toleranciju. Glavno geslo sportskih susreta je : „Nije važno pobijediti, važno je sudjelovati“.

 

Slike u prilogu....

 

 

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

„Proljeće u Maslačku“


U sklopu projekta i akcijskog istraživanja „Igra djece na vrtićkom dvorištu“  organizirano je druženje djece, roditelja, odgojitelje i drugih djelatnika vrtića.
Cilj projekta je bio oplemeniti naša vrtićka igrališta i igru djece na njima, te potaknuti roditelje da se što više s djecom igraju na otvorenom. Druženje je upriličeno u srijedu, 26.travnja 2017., u dvorištu objekta u ulici Hrvatske mladeži 4, u Zaprešiću. Djeca, roditelji, bake i djedovi, starija braća i sestre, dječji zbor KUD-a Ban Josip Jelačić, odgojitelji i članovi stručnog tima i drugi zaposlenici vrtića družili su se i zabavljali kroz niz sportsko-rekreativnih, umjetničkih i ekoloških aktivnosti. Pred kraj druženja dječji zbor KUD-a B.J.Jelačić predstavio se svojim bogatim i zanimljivim repertuarom, te pozvao roditelje i djecu da im se priključe.
Druženje je završeno pjesmom i plesom, uz želje roditelja i djece da se takav oblik druženja organizira i češće.

 

 

Zahvaljujemo se roditeljima na pregršt dobrih ideja koje su nam dali za uređenje vrtićkog dvorišta.  Posebno se zahvaljujemo svim roditeljima koji su svojim osobnim radom i donacijamapomogli da igralište vrtićapostaje sve ljepše, djeci zanimljivije i poticajnije. Pred nama je još puno rada da bi postigli sliku dvorišta koju smo zamislili, ali nadamo se da smo joj svakim danom bliži.

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

„Poduka plivanja“


Predškolci DV Maslačak  pohađali su poduku plivanja na bazenima ŠRC Mladost u Zagrebu od 10.do 21.travnja 2017.  Iako je program počinjao od ranih jutarnjih sati nikome se nije bio problem rano buditi i svi su veselo dolazili u vrtić. Na kraju programa poduke svi su polaznci dobili diplome.

 


 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

sportsko natjecanje „Lino višebojac“

 


Slike u prilogu....

 


„Zimovanje djece iz DV Maslačak na Sljemenu, veljača 2017.“

 

Slike u prilogu....

„Slon bon ton“


U vrtiću je gostovao Studio Suncokret, na čelu s Duškom Mucalom s lutkarsim mjuziklom „Slon bon ton“. Bilo je veselo i zabavno. Kroz pjesmu i ples djeca su učila kulturno se ophoditi i koristiti uljudbene riječi.

 

Slike u prilogu....

 Vesele igre na snijegu...

 

Roditelji, djeca i odgojitelji dječjeg vrtića Maslačak u Brdovcu  u četvrtak, 19. siječnja 2017. proveli su poslijepodne u veselim igrama na snijegu.

Dokazano je da već 15 minuta dnevno igre na svježem zimskom zraku i snijegu ima višestruko korisno djelovanje na psihofizički razvoj djeteta, te da povećava imunitet, kako djece tako i odraslih. Stoga su odgojitelji i stručni tim vrtića pozvali roditelje da se dobro obuku i pridruže svojoj djeci i odgojiteljima u veselim zimskim igrama. Roditelji su se rado odazvali. Smijeh i veselje odražavao se na svim licima. Tete kuharice pobrinule su se da sve zagriju toplim čajem i kolačima. Uz pozdrave i zahvaljivanje neki roditelji su se od odgojitelja opraštali i pitanjima kao što su:  „Hoćemo li se naći i slijedeći tjedan?“

 

Video u prilogu....

 

Posjetio nas je Sveti Nikola i podijelio nam darove.
Ove godine nije doveo Krampusa vjerojatno zato što smo bili dobri....

 


Slike u prilogu....

 

U organizaciji dječjih vrtića Maslačak i Vrtuljak i Udruge za predškolski i školski sport „Zaprešićki kraj“ održani su sportski susreti zaprešićkih vrtića.

 

Slike u prilogu....

Video u prilogu....

 

 

 

 

Posjetio nas je gradonačelnik, gosp. Željko Turk

 

Tema razgovora bili su uvjeti rada u područnom objektu Trg mladosti 9.

Slike u prilogu....

 

 

 

POZIVNICA ZA 01. LISTOPADA  2016.

 

Više u PDF prilogu......

 

 

 

SURADNJA VRTIĆA I OSNOVNE ŠKOLE PAVAO BELAS U  BRDOVCU

 

 

Dvije susjedne institucije, osim povremenih posjeta u svrhu pripreme djece za prijelaz iz vrtića u školu, ove godine povezuje projekt „Čitajmo djeci“. Djeca viših razreda osnovne škole Pavao Belas dolaze u vrtić Maslačak i čitaju djeci slikovnice i priče koje odaberu uz pomoć svojih profesorica hrvatskog jezika. Brojna su istraživanja pokazala da se djeca kojoj se čita i priča od najranije dobi brže razvijaju, zainteresiranija su za okolinu, brže uče, bolje se snalaze u komunikaciji s drugima, brže razvijaju predčitačke vještine, spremnija su za samostalno čitanje. Čitanje pomaže u stvaranju posebne emocionalne veze između djeteta i osobe koja mu čita.

 

Više u PDF prilogu......

  

 

„Mala škola za veliku školu“

 

Edukativne radionice za roditelje i djecu pod nazivom „Mala škola za veliku školu“ održane su 23.02., 24.02. i 25.02.2016. na tri lokacije: u Centralnom objektu u Zaprešiću te u područnim objektima Brdovec i Januševec. Cilj radionice je bio informirati roditelje o vještinama koje bi dijete trebalo usvojiti prije polaska u prvi razred i predstaviti im neke igre i aktivnosti poticajne za razvoj tih vještina koje mogu provoditi kod kuće. Na radionicama je sudjelovalo ukupno 57 roditelja sa svojom djecom. Roditelji su visoko procijenili korisnost informacija u prezentaciji, iskazali su zadovoljstvo pripremljenošću predavača. Bili  su veoma zadovoljni sudjelovanjem u radionici. Izjavili su kako su dobili  ideje o aktivnostima koje mogu provoditi kod kuće s djetetom kako bi potaknuli razvoj vještina koje će dijete učiniti spremnijim za školu.

100% roditelja bi sudjelovanje na radionici preporučilo drugim roditeljima. Hvala svim roditeljima i djeci na sudjelovanju!

 

Prilog: Mala škola za veliku školu