U sklopu projekta “Snaga različitosti” u skupini Ptičice se provodi sklop aktivnosti na temu interkulturalnosti. Povod svih aktivnosti je to što je u skupinu Ptičice upisan dječak koji se doselio iz Makedonije. Novi prijatelj je djecu potaknuo da se zainteresiraju o toj državi, jeziku itd. Istraživali su kartu Europe i tražili Makedoniju te upoznali i crtali makedonsku zastavu. Također ih je zanimao i jezik pa su naučili nekoliko pojmova na makedonskom jeziku i sami osmislili makedonsko-hrvatski riječnik s pojmovima bliskim djeci. Upoznali su i ćirilićno pismo te izrađivali kartice sa slovima oba pisma.

U projekt su uključeni i roditelji dječaka koji dolaze u posjet djeci u vrtiću te donose slikovnice, recitacije i pjesmice na makedonskom jeziku.

U vrtiću je do nedavno bila zaposlena i jedna spremačica porijeklom iz Makedonije koja je povremeno dolazila u skupinu i prenosila djeci nove riječi i pjesmice.

Skupina Ptičice je također u projektu “Naša mala knjižnica” pa su aktivnosti oba projekta povezali upoznavanjem slikovnice “Djevojčica i grad” makedonskog autora Vane Kosturanova.  Proveli su niz likovnih i dramsko scenskih aktivnosti vezanih uz obradu navedene slikovnice.

Na temu interkulturalnosti te uočavanja i prihvaćanja različitosti bit će održan i roditeljski sastanak.